SAD uveo sankcije Rusima zbog miješanja u izbore

Ministar finansija Steve Mnuchin kaže da će biti još sankcija protiv ruskih vladinih dužnosnika i oligarha (EPA)

Sjedinjene Američke Države su uvele sankcije protiv 19 ruskih državljana i pet ruskih organizacija, uključujući ruske obavještajne službe, zbog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. godine i kibernetičkih napada, objavilo je u četvrtak američko Ministarstvo finansija.

Ministar finansija Steve Mnuchin rekao je da će biti još sankcija protiv ruskih vladinih dužnosnika i oligarha. “zbog njihovih destabilizirajućih aktivnosti”.

Nije kazao kada, ali je izjavio da će te sankcije onemogućiti njihov pristup američkom finansijskom sistemu.

Rusija negira optužbe

“Administracija odgovara na zlonamjernu rusku kibernetičku djelatnost, uključujući pokušaj miješanja u američke izbore, destruktivne kibernetičke napade i upade u ključnu infrastrukturu”, saopćio je Mnuchin.

Američke obavještajne službe zaključile su da se Rusija miješala u predsjedničku kampanju 2016. godine hakirajući računare i šireći propagandu, uključujući pokušaj pogodovanja Donaldu Trumpu.

Rusija to negira, prenosi Hina.

Američki posebni istražitelj Robert Mueller podigao je 16. februara optužnice protiv 13 Rusa i tri ruske kompanije, optuživši ih da su sudjelovali u kriminalnoj i špijunskoj uroti miješanja u izbore.

Pod lažnim imenima na internetu

Ruse je optužio da su pod lažnim imenima na internetu širili propagandu, putovali u SAD radi prikupljanja informacija i organizirali političke skupove predstavljajući se kao Amerikanci.

Nove sankcije odnose na Ruse i kompanije koje je optužio Mueller.

Odnose se i na ruske tajne službe FSB i GRU te šest osoba koje su radile za GRU.

Izvor: Agencije