Oglasi

SAD uveo sankcije Madurovim saradnicima i supruzi

Imovina četiri saradnika i supruge venecuelanskog predsjednika bit će zaleđena na američkoj teritoriji.
Predsjednik Maduro se oslanja na svoje saradnike u zadržavanju vlasti, rekao je američki ministar finansijaReuters

Američko ministarstvo finansija objavilo je da je uvelo finansijske sankcije saradnicima venecuelskog predsjednika Nicolasa Madura i njegovoj supruzi.

Sankcije su usmjerene protiv četiri osobe, među kojima su i Cilia Adela Flores de Maduro, supruga predsjednika i zamjenica predsjednika Delcy Rodriguez. Prema tim sankcijama njihova imovina na američkoj teritoriji je zaleđena i svim američkim državljanima je zabranjeno poslovati s njima.

Predsjednik Maduro se oslanja na svoje saradnike u zadržavanju vlasti dok njegov režim sistemski pljačka sve što ostaje od bogatstva Venecuele, rekao je američki ministar finansija Steven Mnuchin u saopćenju, prenosi agencija Hina.

"I dalje sastavljamo crni popis sankcija protiv onih koji pomažu Maduru da učvrsti svoju moć nad vojskom i vladom dok venecuelski narod pati", rekao je američki ministar finansija.

'Humanitarna katastrofa'

Američki  predsjednik Donald Trump je po dolasku u New York na Generalnu skupštinu Ujedinjenih naroda izjavio da je stanje u Venecueli "tužan slučaj" koji bi želio riješiti. "Tamo se događa humanitarna katastrofa", dodao je.

Sjedinjene Države namjeravaju nastaviti s finansijskim mjerama protiv onih koji su odgovorni za tragičnu sudbinu Venezuele, kao i protiv mreže i osoba koje pomažu prikrivati to bogatstvo, nastavio je Steven Mnuchin.

Američko ministarstvo finansija navodi da će do kraja godine hiperinflacija u Venecueli doseći milion posto, a 3 miliona stanovnika će napustiti zemlju u bijegu od siromaštva.

Predsjednik Maduro je već na popisu američkih finansijskih sankcija od ljeta 2017.

Osim njegove supruge i zamjenice predsjednika, još dvojica dužnosnika su na spisku, a to su Jorge Rodriguez, ministar za komunikacije i informacije, koji je ranije bio gradonačelnik Caracasa i Vladimir Padrino Lopez, ministar odbrane.

Izvor: Agencije   

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.