SAD uveo sankcije kineskoj vojnoj agenciji

Zvaničnici američkog State Departmenta poručili su da odmah uvode sankcije kineskom Odjeljenju za opremu i razvoj (Arhiva)

Sjedinjene Američke Države su uvele sankcije kineskoj vojnoj agenciji i njenom direktoru zbog kupovine vojne opreme od Rusije.

Kako prenosi Reuters, ove sankcije uvedene su na osnovu akta koji je usvojen 2017. godine u SAD-u pod nazivom “Akt borbe protiv američkih protivnika kroz sankcije” (Adversaries Through Sanctions Act – CAATSA).

Zvaničnici američkog State Departmenta poručili su da odmah uvode sankcije kineskom Odjeljenju za opremu i razvoj, koji prati razvoj tehnologije u oblasti odbrane u Kini, a zbog uključivanja u “značajne razmjene” s glavnim ruskim izvoznikom oružja Rosoboroneksportom.

Sankcije uperene prema Moskvi

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa također je navela 33 osobe i subjekta koji su povezani s ruskom vojskom i obavještajnom službom, dodajući ih na spisak osoba kojima su uvedene sankcije.

Britanska agencija navodi da je zvaničnik State Departmenta, govoreći pod uvjetom anonimnosti, naglasio da su ove sankcije uperene samo prema Moskvi, a ne protiv zvaničnog Pekinga ili njegove vojske.

Izvor: Agencije