SAD uveo sankcije iranskom ministru unutrašnjih poslova

SAD je optužio Fazlija da je imao ulogu u ozbiljnoj zloupotrebi ljudskih prava (EPA)

Sjedinjene Američke Države u srijedu su uvele sankcije iranskom ministru unutrašnjih poslova Abdolrezi Rahmaniju Fazliju, optuživši ga da je imao ulogu u zloupotrebi ljudskih prava, uključujući izdavanje naređenja koje je dovelo do nasilja nad mirnim demonstrantima, saopćilo je američko Ministarstvo finansija.

Ministarstvo je u saopćenju navelo da je Fazli izdao naredbu pripadnicima organa reda (LEF) da upotrijebe smrtonosnu silu kao odgovor na proteste u novembru, što je dovelo do stradanja demonstranata, uključujući 23 maloljetnika, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Također je stavilo na crnu listu sedam visokih zvaničnika LEF-a i pokrajinskog zapovjednika iranske Revolucionarne garde.

Produžiti embargo na oružje

Sjedinjene Američke Države javno su zaprijetile da će pokrenuti vraćanje svih sankcija Ujedinjenih naroda Iranu ako Vijeće sigurnosti UN-a ne produži Teheranu embargo na oružje, koji će isteći u oktobru, u okviru iranskog nuklearnog sporazuma.

Američki specijalni izaslanik za Iran Brian Hook potvrdio je strategiju dvije sedmice nakon što su zvaničnici SAD-a, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekli da je Washington saopćio Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj svoj plan.

Hook je napisao u Wall Street Journalu da će Washington, “na ovaj ili onaj način”, osigurati da embargo ostane.

Dodao je da je SAD napravio prijedlog rezolucije za Vijeće sigurnosti UN-a te da će “raditi pritisak posredstvom diplomatije i izgraditi podršku”.

Izvor: Agencije