SAD uveo sankcije iranskim svemirskim agencijama

Sankcije su uvedene Iranskoj svemirskoj agenciji, Svemirskom istraživačkom centru i Astronautičkom istraživačkom institutu (EPA)

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije protiv tri iranske svemirske agencije, saopćilo je američko Ministarstvo finansija.

“Sankcije su uvedene Iranskoj svemirskoj agenciji, Svemirskom istraživačkom centru i Astronautičkom istraživačkom institutu”, navodi se u saopćenju, prenosi Reuters.

Nove sankcije su uvedene usred tenzija oko iranskog nuklearnog programa.

Američki predsjednik Donald Trump povukao se prošle godine iz nuklearnog sporazuma koji je Teheran potpisao sa svjetskim silama 2015. godine.

Američke sankcije

Trump je u posljednje vrijeme izražavao spremnost za nastavak pregovora sa Teheranom, ali su iranski zvaničnici kategorični u tome da pregovora neće biti dok američke sankcije ne budu ukinute.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) ranije je saopćila da se Iran sve više udaljava od nuklearnog sporazuma potpisanog sa svjetskim silama te posljednjih sedmica nastavlja gomilati zalihe obogaćenog uranija.

Navedeno je kako Iran trenutno raspolaže s 241,6 kilograma nisko obogaćenog uranija, što je za 36,6 kilograma više nego početkom jula, odnosno za 38,8 kilograma više od ograničenja propisanog sporazumom.

Izvor: Agencije