SAD uveo nove sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize

Ukrajina
Stanovnici u istočnoj Ukrajini koji ne žele napustiti svoje domove, hitno trebaju pomoć te su primorani prelaziti rusku granicu kako bi dobili hranu (AP)

SAD uvodi nove sankcije Rusiji, kao kaznu za umiješanost u ukrajinsku krizu, poručio je u četvrtak visoki američki dužnosnik.

Ekonomske su sankcije usmjerene protiv nekoliko pojedinaca i pravnih osoba povezanih s ruskom okupacijom ukrajinskog teritorija, rekao je američki posebni izaslanik za Ukrajinu Kurt Volker.

“SAD ne priznaje i neće priznati rusku aneksiju Krima”, rekao je Volker novinarima u konferencijskom razgovoru, prenosi Hina.

Rusija je pripojila Krim prije četiri godine, nakon referenduma koji ne priznaje međunarodna zajednica.

Rusija ima de facto kontrolu nad područjima u istočnoj Ukrajini, gdje se vode sukobi, a humanitarna je situacija “grozna”, rekao je Volker.

Prema UN-u ubijeno više od 10.000 ljudi

Stanovnici, od kojih su mnogi starci i ne žele napustiti svoje domove, hitno trebaju pomoć te su primorani prelaziti rusku granicu kako bi dobili hranu, kazao je Volker.

Proruska je pobuna izbila prije četiri godine u dvije najistočnije ukrajinske regije na granici s Rusijom, nakon što je na vlast u Ukrajini došla prozapadna vlada.

Više od deset tisuća ljudi ubijeno je u ratu prema procjenama UN-a.

Volker je izrazio podršku potencijalnoj mirovnoj misiji UN-a za istočnu Ukrajinu, ali je rekao kako je Rusija “jako daleko” od odobravanja misije.

Rekao je kako se planirao sastati s ruskim kolegom Vladimirom Surkovom unutar nekoliko idućih tjedana.

Izvor: Agencije