SAD uveo nove sankcije Rusiji zbog Ukrajine

Ruski čelnici našli su se pod sankcijama i zbog pomaganja pobunjenim separatistima na istoku Ukrajine (EPA)

Sjedinjene Američke Države, u dogovoru s Europskom unijom, Australijom i Kanadom, uvele su nove sankcije ruskim čelnicima zbog “nastavka agresije u Ukrajini”, priopćilo je američko Ministarstvo financija.

Protiv šestero čelnika uvode se sankcije zbog zapljene ukrajinskih brodova u Kerčkim vratima blizu Krima i zbog njihova pomaganja pobunjenim separatistima na istoku Ukrajine, prenosi AFP. 

Sankcijama se zamrzava imovina tih čelnika i zabranjuje trgovanje s njima.

“Otkad je Rusija počela svoju agresivnu kampanju protiv Ukrajine i okupaciju Krimskog poluotoka, pokazali smo, zajedno s prekoatlantskim partnerima, odlučno protivljenje nezakonitom djelovanju Rusije, pa i njezinu napadu u Kerčkim vratima”, navodi se u priopćenju američkog State Departmenta.

“Pozivamo Rusiju da Ukrajini vrati zaplijenjene brodove i zatočene članove posade (…) te da poštuje suverenitet i cjelovitost ukrajinskog teritorija”, dodaje State Department.

Mornari i dalje u zatvoru

Sankcije su uperene protiv četvero ruskih čelnika državne granične službe i Obalne straže koji su u studenom 2018. sudjelovali u napadu na tri ukrajinska broda blizu Krima, navodi Ministarstvo.

Ukupno 24 ukrajinska mornara “i dalje su nezakonito zatvorena”, dodaje američka administracija.

Rusiju također optužuju da “nastavlja “okupaciju Krima, te napominju kako je “Kremlj podupirao nezakonite izbore koje su ukrajinski separatisti proveli 11. studenog 2018.”, dodaje američko Ministarstvo financija.

SAD je sankcionirao i dvojicu ukrajinskih separatista koji su sudjelovali u organiziranju tih izbora, Alekseja Najdenka i Vladimira Visockog, kojima se zamrzava eventualna imovina u SAD-u, a američkim državljanima zabranjuje poslovanje s njima.

Na toj crnoj listi, koju je izradio Washington, jest i osam ruskih tvrtki, među kojima šest vojnih skupina koje su djelovale na Krimu.

Pod kaznom su i dva brodogradilišta, “Zelenodoljsk”, najveće rusko brodogradilište, proizvođač hidroakustične opreme “Okeanpribor”, tvornica dizelskih motora za rusku mornaricu “Zvezda” i proizvođač elektroničkih dijelova za rusku vojsku “Fiolent”.

Izvor: Agencije