SAD uveo nove sankcije kineskim medijima

Mike Pompeo kaže da se kineski mediji u SAD-u trebaju registrirati kao strane diplomatske misije (EPA)

Administracija predsjednika Donalda Trumpa vrši nove udare na kineske medije u Sjedinjenim Američkim Državama uvođenjem novih restrikcija, što je potez koji će dodatno zategnuti tenzije u ionako pogoršanim odnosima dviju najvećih svjetskih ekonomija, dok Trump nastoji ispuniti predizborna obećanja o smanjenju kineskog utjecaja uoči izbora 3. novembra.

Mjere koje je najavio državni sekretar Mike Pompeo ciljaju Yicai Global, Jiefang Daily, Xinmin Evening News, Social Sciences in China Press, Beijing Review i Economic Daily, zahtijevajući od njih da se registriraju kao strane diplomatske misije, korak koji uključuje i identificiranje njihovih zaposlenika, prenosi Fena, pozivajući se na ABC News.

“Svi su oni u vlasništvu ili pod nadzorom stranih vlada”, rekao je Pompeo novinarima u State Departmentu.

Pojačane kritike na račun Pekinga

“Ne postavljamo nikakva ograničenja na ono što oni mogu objaviti u SAD-u. Jednostavno želimo osigurati da Amerikanci, korisnici informacija, mogu razlikovati vijesti napisane u slobodnim medijima od propagande koju distribuira sama Kineska komunistička partija. To ne smije biti izjednačeno”, kazao je on.

Dok su Trump, Pompeo i drugi zvaničnici pojačavali kritike na račun Kine zbog postupanja s pandemijom korona virusa, administracija je, također, kontinuirano pojačavala pritisak na interese Pekinga u SAD-u te je uvela sankcije kineskim zvaničnicima, kompanijama i vladinim agencijama zbog njihovih djelovanja na Tibetu, Tajvanu, Hong Kongu i Južnokineskom moru.

Od početka godine administracija je zatvorila kineski konzulat u Houstonu, podigla optužnicu protiv nekoliko kineskih državljana zbog špijunaže, nametnula stroge restrikcije na putovanja kineskih diplomata, ograničila broj kineskih novinara kojima je dozvoljen boravak u SAD-u i izdala stroga upozorenja za akademske i naučne institucije.

Kineski državni mediji i Konfucijevi instituti također su dužni registrirati se kao zvaničnici predstavništva stranih vlada.

Izvor: Agencije