SAD uveo nove sankcije Iranu, na meti naftni sektor

Tenzije između Washingtona i Teherana pojačale su se nakon što je američki predsjednik Trump 2018. jednostrano povukao SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. (EPA)

Sjedinjene Američke države su uvele nove sankcije Iranu, koje su uglavnom usmjerene na naftni sektor u zemlji, uključujući i iransko ministarstvo za naftu, prenosi Tanjug agenciju Reuters, a Teheran je poručio da neće biti ugrožen tim sankcijama.

Američko ministarstvo finansija je u saopćenju navelo da su sankcije uvedene ključnim akterima u iranskom naftnom sektoru, zbog pružanja podrške elitnoj stranoj paravnoj špijunskoj organizaciji koja radi za Korpus čuvara islamske revolucije, a koja se nalazi na crnoj listi SAD-a, navodi agencija.

Među akterima i institucijama kojima je Washington uveo sankcije nalaze se iranski ministar za naftu, Nacionalna iranska naftna kompanija i Nacionalna iranska tankerska kompanija, kao i četiri osobe koje je američko ministarstvo finansija optužilo za učestvovanje u skorašnjoj prodaji iranskog benzina vladi Nicolasa Madura u Venecueli.

Iranski ministar za naftu Bijan Namdar Zangeneh je rekao da naftna industrija u zemlji neće biti ugrožena najnovijim sankcijama SAD-a, prenio je Reuters.

Zanganeh je na Twitteru napisao da sankcije koje je SAD uveo njemu i njegovim kolegama predstavljaju “pasivnu reakciju na neuspjeh Washingtona da izvoz nafte Teherana svede na minimum”.

“Era unilateralizma u svijetu je završena. Iranska naftna industrija neće biti ugrožena”, rekao je iranski ministar.

Pojačane tenzije

Tenzije između Washingtona i Teherana pojačale su se nakon što je američki predsjednik Donald Trump 2018. godine jednostrano povukao SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani optužio je SAD za “divljaštvo”, nakon što je Washington u septembru uveo nove sankcije protiv Teherana.

“Amerikanci su Iranu pričinili štetu koja se mjeri desecima miliona dolara”, rekao je Rouhani u obraćanju koje je prenosila iranska nacionalna televizija.

Glasom koji je podrhtavao od gnjeva, Rouhani je rekao da se radi o “divljaštvu neviđenih razmjera” i sunarodnike pozvao da svoje “kletve i mržnju” usmjere ka Bijeloj kući, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Izvor: Agencije