SAD: Uspio test presretanja interkontinentalne rakete

Projektil za presretanje ispaljen iz baze američkih zračnih snaga Vandenberg u Kaliforniji „uspješno je presreo metu - interkontinentalni balistički projektil“ (AP)

Pentagon je uspješno izveo testno presretanje interkontinentalnog balističkog projektila kakav želi proizvesti Sjeverna Koreja, saopćila je vojska Sjedinjenih Američkih Država, a prenijele agencije.

Ovo je prvi put da je američka vojska uspješno ispitala interkontinentalni projektil, dodaje Agencija za odbranu od projektila (Missile defense agency, MDA) u saopćenju.

Projektil za presretanje ispaljen iz baze američkih zračnih snaga Vandenberg u Kaliforniji „uspješno je presreo metu – interkontinentalni balistički projektil“ ispaljen iz poligona Reagan na Marshallovim otocima, dodaje MDA.

„Ovaj sistem je presudan za odbranu naše zemlje i ovo ispitivanje pokazuje da imamo vjerodostojno sredstvo za odvraćanje stvarne prijetnje“, rekao je viceadmiral Jim Syring, direktor MDA-e, prenosi se u saopćenju.

Propala tri testa

Prethodni test iz 2014. godine je uspješno izveden, ali su ranija tri propala.

Sjeverna Koreja u ovom trenutku izvodi pokuse jedan za drugim ne bi li proizvela interkontinentalni nuklearni projektil kojim bi mogla gađati Sjedinjene Američke Države.

Stručnjaci ocjenjuju kako bi joj to moglo poći za rukom za nekoliko godina.

Izvor: Agencije