SAD uskratio finansiranje Protuterorističkog ureda UN-a

Nikki Haley rekla da nema presdeana za isključenje interesnih skupina (EPA)

Sjedinjene Američke Države su najavile da neće dati obećanih dva miliona dolara za Protuteroristički ured Ujedinjenih naroda te da će na UN-ovu konferenciju o borbi protiv terorizma poslati učesnike nižeg nivoa. 

Odluka o uskraćivanju finansiranja donesena je zbog odluke voditelja UN-ovog Protuterortsičkog ureda, bivšeg ruskog diplomate, da zatvori dio inauguralne konferencije za nevladine interesne skupine, rekao je dužnosnik SAD-a, pod uvjetom da ostane neimenovan.

Na pitanje ima li odluka veze s time što je Vladimir Voronkov Rus, dužnosnik SAD-a je odgovorio da ima te da se u pogledeukonferencije Voronkov našao pod “pod strašnim pritiskom iz domovine”.

Ured Voronkova agenciji Reuters još nije odgovorio na upit za komentar.

Haley: Pritisak šačice pokvarenih zemalja

Ambasadorica SAD-a pri UN-u Nikki Haley je rekla da nema presedana za isključenje interesnih skupina, poznatih i kao “civilno društvo”, sa konferencije na Generalnoj skupštini kojoj je domaćin generalni sekretar UN-a.

“Nema razumnog objašnjenja zašto bi UN nastojao cenzurirati ovu konferenciju, osim da je popustio pod političkom pritiskom šačice pokvarenih zemalja bez vjerodostojnosti u borbi protiv terorizma, poput Rusije, Irana, Kube i Venecuele, a za koje je ograničavanje pristupa i blokiranje sudjelovanje civilinog društva norma ponašanja”, kazala je Haley.

Zapadne zemlje optužuju ruskog predsjednika Vladimira Putina da se obrušio na interesne skupine i da obeshrabruje rad nezavisnih institucija.

Dužnosnik SAD-a je rekao da su SAD i druge države tražile od generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa i Voronkova, koji je na položaj imenovan prije godinu dana, da uključe te skupine u cijelu konferenciju jer joj mogu dati vrijedan doprinos.

Stav SAD-a spram ovog godinu dana starog UN-ovog ureda novi je pritisak administracije Donalda Trumpa za promjene u UN-u.

Prošle sedmice SAD se povukao iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava, zato što smatra da je to tijelo pristrano na štetu Izraela te da se izbjegava reformirati.

Dvije sjednice konferencije o borbi protiv terorizma, koje počinju u četvrtak o podjeli informacija i stranim borcima, bit će zatvorene za medije i interesne skupine.

Očekuje se učešće 120 zemalja

Viši dužnosnik UN-a je rekao, također pod uvjetom da ostane neimenovan, da je razlog za zatvorenost očekivanje da će “među čelnicima protuterorističkih agencija biti podijeljene mnoge osjetljive informacije”.

Dužnosnik SAD-a je kazao da Washington svoju prisutnost na dvodnevnoj konferenciji spušta na nivo obnašatelja dužnosti zamjenika koordinatora ureda za protuterorizam State Departmenta, umjesto mogućeg dužnosnika ministarskog nivoa.

Na konferenciji se očekuju predstavnici 120 zemalja, a tri četvrtine će predstavljati čelnici ili zamjenici čelnika agencija za borbu protiv terorizma ili ministri unutrašnjih poslova te 100 organizacija civilnog društva, rekao je dužnosnik UN-a.

Izvor: Agencije