SAD uskoro s konkretnim zahtjevima Sjevernoj Koreji

SAD je nedavno suspendirao tri prethodno najavljene vojne vježbe s Južnom Korejom (EPA)

Sjedinjene Američke Države će Sjevernoj Koreji uskoro predstaviti koncept realizacije dogovora postignutog na samitu u Singapuru, uključujući vremenski okvir i “posebne zahtjeve” za Pjongjang, izjavio je u ponedjeljak visoki američki zvaničnik odbrane.

Iako nije išao u detalje, zvaničnik, koji je želio ostati anoniman, kazao je da će vremenski okvir biti dovoljno brz kako bi pokazao u kojoj mjeri je Sjeverna Koreja predana dogovorenom na samitu dvije strane 12. juna u Singapuru.

“Znat ćemo vrlo skoro da li namjeravaju djelovati u dobroj volji ili ne. Bit će poseban vremenski slijed i posebni zahtjevi, kada ćemo im predstavljati naš koncept o tome kako izgleda realizacija sporazuma sa samita”, rekao je zvaničnik novinarima uoči ovosedmične posjete ministra odbrane Jima Mattisa Aziji.

Odgođene vojne vježbe

Na prvom susretu ikada jednog američkog predsjednika i sjevernokorejskog vođe, Kim Jong-un je potvrdio volju za saradnjom na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka, dok je Donald Trump obećao da će obustaviti zajedničke američko-južnokorejske vojne vježbe.

SAD je nedavno suspendirao tri prethodno najavljene vojne vježbe s Južnom Korejom.

“Velike, zajedničke i kombinirane vojne vježbe su odgođene… Vidjet ćemo da li će pregovori ići u smjeru da tako i ostane”, kazao je Mattis uoči puta u Kinu, Južnu Koreju i Japan.

Trumpa su neki analitičari za nacionalnu sigurnost kritizirali zbog sporazuma s Kimom, jer u njema nema detalja o tome na koji način Pjongjang namjerava predati svoje nuklearno oružje i balističke projektile.

Izvor: Agencije