SAD upozorio na ‘teške posljedice’ ako Turska kupi S-400

Amerikanci kažu da bi odluka Turske da prihvati ruski sistem značila da možda ne bi imali pristup avionima F-35 (Arhiva)

Sjedinjene Američke Države su u petak upozorile na “teške posljedice” ako Turska kupi ruski odbrambeni raketni sistem S-400.

Glasnogovornik Pentagona Charles Summers je novinarima kazao da bi takav postupak mogao utjecati na dogovor o borbenim avionima F-35 i raketnom sistemu Patriot, prenosi Anadolija.

Dodao je da bi odluka Turske da prihvati ruski odbrambeni sistem značila da možda ne bi “imali pristup Patriotima i avionima F-35”.

“Ako Turska uzme S-400, doći će do teških posljedica u smislu naših vojnih odnosa s njima i s Patriotama i F-35”, rekao je Summers.

Potpredsjednik Turske Fuat Oktay izjavio je u četvrtak kako Ankara u julu očekuje prvu isporuku odbrambenih raketnih sistema S-400 koje je kupila od Rusije.

‘Turska neće odustati’

“Republika Turska u kontekstu raketnih sistema S-400 čini ono što je neophodno sa aspekta njenih nacionalnih interesa”, kazao je Oktay.

On je istakao da je Turska već potpisala sporazum s Rusijom i da neće odustati od kupovine sofisticiranih ruskih sistema.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u srijedu je, također, izjavio da je zvanična Ankara finalizirala sporazum o nabavci odbrambenih sistema S-400.

On je kazao da će uskoro početi zajednička prizvodnja sistema S-400 te je najavio da bi u budućnosti to slučaj mogao biti i s proizvodnjom naprednije serije S-500.

Sjedinjene Američke Države negodovale su zbog toga i poručile da bi bilo bolje da je Turska kupila američke odbrambene sisteme Patriot.

Izvor: Agencije