SAD upozorio Francuze na ruske hakerske napade

Rogers je kazao da SAD još radi na sveobuhvatnoj cyber politici (Arhiva)

Sjedinjene Američke Države su gledale kako Rusi izvode hakerske napade na IT sisteme u Francuskoj tokom predsjedničkih izbora u toj zemlji i upozorili francuske zvaničnike, rekao je direktor američke Nacionalne službe za sigurnost Mike Rogers.

“Postali smo svjesni ruske aktivnosti. To smo prenijeli našim francuskim kolegama i upozorili ih. Rekli smo – vidite, mi vidimo kako probijaju neku od vaših infrastruktura. Šta možemo da uradimo da pokušamo da vam pomognemo?”, ispričao je Rogers pred Komitetom Senata za oružane službe.

On je naveo da Sjedinjene Države tijesno sarađuju sa njemačkim i britanskim obavještajnim službama, prenosi AP.

‘Vrli novi svijet’

Rogers je dodao i da SAD još radi na sveobuhvatnoj cyber politici kako bi se borili protiv, kako je rekao, “vrlog novog svijeta” u cyber domenu.

SAD poboljšava sposobnost da se brani od takvih napada.

“Ali, rekao bih sebi – Rogers, ne ideš dovoljno brzo”, naveo je on.

Francuska komisija za predizbornu kampanju saopćila je u subotu da je “značajna količina podataka”, od čega su neke lažne vijesti – objavljena na društvenim mrežama nakon hakerskog napada na kampanju centrističkog kandidata Emmanuela Macrona.

Informacije su objavljene 36 sati prije održavanja izbora na kojima je Macron pobijedio desničarsku kandidatkinju Marine Le Pen.

Izvor: Agencije