Oglasi

SAD: Upozorenje na novi virus

Simptomi zaraze novim virusom jesu povišena tjelesna temperatura, kašalj i teškoće s disanjem.
Virus pripada porodici koronavirusa koji izazivaju običnu prehladu, ali i SARSAP

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti u četvrtak je upozorio savezne i lokalne zdravstvene radnike na mogućnost zaraze novim smrtonosnim virusom od kojeg se dosad razboljelo 14 ljudi, a umrlo osam, prenosi Hina.

Većina slučajeva zaraze dogodila se na Bliskom istoku, ali nova analiza tri potvrđena slučaja u Britaniji pokazuje da virus može preći sa čovjeka na čovjeka, saopćio je američki centar u svom sedmičnom izvještaju.

Virus pripada porodici koronavirusa, koji izazivaju običnu prehladu, ali i SARS.

Tretman po protokolu

Dosad nijedan slučaj nije zabilježen u SAD-u.

Centar kaže da bi svakog ko razvije respiratornu infekciju unutar deset dana nakon povratka s Arapskog poluotoka ili susjednih zemalja trebalo tretirati po postojećim protokolima.

Simptomi zaraze novim virusom jesu povišena tjelesna temperatura, kašalj i teškoće s disanjem. Zasad ni američki centar ni Svjetska zdravstvena organizacija nisu objavili upozorenja za putovanja vezana uz novi virus.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.