SAD upozorava na sjevernokorejsku cyber prijetnju

SAD godinama osuđuje cyber napade Sjeverne Koreje (EPA)

Četiri američke agencije – State Department, Ministarstvo finansija, Državna sigurnost i Federalni istražni biro (FBI) – objavile su zajedničko upozorenje na cyber aktivnosti Sjeverne Koreje, za koje kažu da predstavljaju “značajnu prijetnju”.

“Zlonamjerne cyber aktivnosti Sjeverne Koreje prijete Sjedinjenim Američkim Državama i široj međunarodnoj zajednici i posebno predstavljaju značajnu prijetnju integritetu i stabilnosti međunarodnog finansijskog sistema”, naveli su u saopćenju, prenosi Anadolija.

Tvrde da Sjeverna Koreja može provoditi “razorne ili destruktivne cyber aktivnosti, koje utječu na kritičnu infrastrukturu SAD-a”, te koristi cyber sposobnosti kako bi “krala od finansijskih institucija i demonstrirala obrazac remetilačkih i štetnih cyber aktivnosti, koje su u potpunosti u suprotnosti s rastućim međunarodnim konsenzusom” o onome što predstavlja odgovorno ponašanje države u cyber prostoru.

Koraci protiv zlonamjernih aktivnosti

Administracija Donalda Trumpa naglasila je da Washington blisko sarađuje sa zemljama istomišljenicama kako bi usmjerio pažnju i osudio takvo ponašanje u cyber prostoru.

Agencije su navele da SAD godinama osuđuje cyber napade Sjeverne Koreje, pozivajući se na napad iz WannaCry 2.0 iz maja 2017. godine, koji je zahvatio stotine hiljada računara širom svijeta.

“Za međunarodnu zajednicu, branitelje mreže i javnost od vitalnog je značaja da ostanu budni i da rade zajedno na ublažavanju cyber prijetnje koju predstavlja Sjeverna Koreja”, pozvale su četiri agencije.

SAD je poduzeo korake protiv zlonamjernih aktivnosti 2019. godine te jue sankcionirao tri zlonamjerne cyber grupe koje je sponzorirala Sjeverna Koreja za aktivnosti na kritičnoj infrastrukturi.

Izvor: Agencije