SAD upozorava Evropu da ne posluje s Iranom

Iranska vlada je ranije u srijedu objavila da smanjuje ograničenja svog nuklearnog programa (EPA)

SAD je u srijedu zaprijetio Iranu novim sankcijama i upozorio Evropu da ne posluje s Teheranom putem sistema “nedolarske” trgovine kako bi se zaobišle američke sankcije.

Iranska vlada je ranije u srijedu objavila da smanjuje ograničenja svog nuklearnog programa, što još uvijek ne predstavlja kršenje međunarodnog sporazuma iz 2015. sklopljenog sa svjetskim silama, no prijeti dodatnim akcijama ukoliko ostale zemlje propuste zaštititi Teheran od sankcija, prenosi Hina.

Odluka Teherana o neizvršenju dijela svojih obveza iz nuklearnog sporazuma “nije ništa drugo već ucjena Evrope nuklearnim pitanjem”, ocijenio je Tim Morrison, posebni pomoćnik američkog predsjednika i voditelj odjela za pitanje oružja za masovno uništenje, navodi agencija Reuters.

“Sada je vrijeme za zajednicu nacija da oštro osudi iransko postupanje vezano uz nuklearni program i poveća pritisak na režim u Teheranu da udovolji američkim zahtjevima”, kazao je Morrison.

“Uskoro možete očekivati nove sankcije”, poručio je.

Brza reakcija

Također je jasno dao do znanja da će SAD vrlo brzo reagirati u slučaju da neke evropske zemlje pokušaju potkopati sankcije i pritisak Washingtona na Iran. Savjetovao im je da ne posežu za takozvanim posebnim mehanizmom kako bi “nedolarskom” trgovinom zaobišle američke sankcije.

“Ako ste bankar, ulagač, osiguravatelj ili vodite neki drugi posao u Evropi, tada morate znati da bi posezanje za posebnim mehanizmom bila vrlo loša poslovna odluka”, poručio je Morrison.

Posebni američki izaslanik Brian Hook je istovremeno izjavio da američke sankcije Iranu već daju “pozitivan rezultat”, javlja agencija dpa.

Potvrdio je da Iran do sada nije ništa učinio što bi predstavljalo kršenje sporazuma iz 2015., koji nije pravno obvezujući, a iz kojeg je SAD izašao prošle godine.

‘Prkos normama’

Prema njegovim riječima, SAD sada bolje može spriječiti Iran da razvije nuklearno oružje. Također je ocijenio da Iran obnovom dijela svog nuklearnog programa “prkosi međunarodnim normama i pokušava svijet držati za taoca”.

“Moraju se početi ponašati kao normalna nacija”, rekao je Hook.

Također je poručio da bi se na svaki napad Irana na američke snage na Bliskom istoku odgovorilo silom.

Predloženi mehanizam ključnih članica EU-a, poput Njemačke i Francuske, predviđa trgovinsku razmjenu dobrima poput hrane, goriva i medicinskih potrepština u određenoj protuvrijednosti, čime bi se zaobišla monetarna razmjena, a time i američke sankcije, no u februaru je iranski ministar vanjskih poslova kazao da uvođenje tog mehanizma za Iran nije prihvatljiva.

Izvor: Agencije