SAD uoči izbora strahuje od Rusije, Kine i Irana

Obavještajci su primijetile tokom izbora za Kongres operacije ruskih, kineskih i iranskih službi (EPA)

Sjedinjene Američke Države strahuju da bi se u naredne predsjedničke izbore, osim Rusije, mogli miješati Kina, Iran i još neke države, prenosi AP, javlja Tanjug.

Američki zvaničnici upozoreni su da bi se to ometanje moglo odnositi ne samo na hakiranje kampanja, već i na širenje dezinformacija putem društvenih mreža, ali i na upad u datoteku s glasačkim spiskovima.

“Nažalost, ne radi se više samo o Rusiji. Kina, Iran i još neke druge države proučavale su šta su Rusi radili [tokom predsjedničkih izbora] 2016. godine”, rekao je stručnjak za cyjer sigurnost pri Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu James Lewis.

Djelovanje iranskih hakera

Nikki Floris iz američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) kaže da Kina provodi razne operacije i da će ta agencija, osim Rusije, posebno motriti i na Kinu.

Kako se navodi, pripadnici američkih obavještajnih službi primijetili su tokom prošlogodišnjih izbora za Kongres operacije ruskih, kineskih i iranskih službi.

Kompanija Microsoft saopćila je da su iranski hakeri bili usmjereni na neidentificiranu predsjedničku kampanju, zajedno s vladinim zvaničnicima, novinarima i istaknutim Irancima iz inostranstva.

Izvor: Agencije