SAD: Uništen komandni centar ISIL-a u Siriji

Napadi hemijskim oružjem koje izvode Assadove snage mnogo su zastupljeniji nego što se misli, navodi se u izvještaju (Ilustracija)

Vojna koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama uništila je komandni centar Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) u džamiji Hajin, glavnom gradu u posljednjem džepu pod kontrolom te grupe na istoku Sirije, saopštila je američka vojska, prenosi Beta.

Operacija je sprovedena jučer u vrijeme kad snage predvođene Kurdima savladavaju posljednje borce ISIL-a u tom gradu blizu iračke granice.

Najmanje 16 „teško naoružanih“ boraca ISIL-a nalazilo se u tom komandnom i kontrolnom centru u džamiji, koji je uništen preciznim zračnim udarom, navodi se u saopštenju.

‘ISIL koristi zaštićena mjesta’

Sa te lokacije pripadnici ISIL-a su upravljali napadima protiv partnera koalicije, navela je američka vojska i optužila Islamsku državu da nastavlja da koristi „zaštićena“ mjesta i iz njih provodi napade bez ikakvog poštovanja za zgrade i živote nedužnih ljudi.  

Sirijska Opservatorija za ljudska prava javila je u četvrtak da su Sirijske demokratske snage, gdje su glavni Kurdi i koje podržava Washington ostvarile važan prodor u svojoj velikoj ofanzivi da istjeraju tu organizaciju s istoka Sirije.

Izvor: Agencije