SAD: Umjetnost crtanja grafita

Na crtanje grafita godinama se gleda kao na prekršaj. No, sve više crtača stiče ugled u umjetničkim krugovima.

Kad se crtač grafita Playboy Eddie Mompeller  unese u svoj rad, oblici i boje teku, kaže, direktno iz njegove duše, kao repovanje slobodnim stilom ili solo dionica u bebop jazzu.

“Znate, kad se potpuno uživite, pokušavate otjerati ljude od sebe, ne želite da vam smetaju. Ponekad je frustrirajuće, ali uglavnom uživam. Uopće ne znam kako će grafit izgledati kad ga završim”, kaže Mompeller.

Playboy Eddie je odrastao crtajući grafite.

U vrijeme kad je većina ljudi smatrala grafite i crtače napašću, i policija ga je znala proganjati.

Danas izlaže svoje radove u galerijama širom SAD-a.

Moderna umjetnost crtanja grafita, nastala na američkim ulicama, stekla je popularnost u cijelom svetu.

Borba protiv nepravde

Tokom Arapskog proljeća, grafiti sa protestnim porukama bili su vizuelni dodatak aktivnostima na društvenim medijima i masovnim okupljanjima.

Ovdje na ulicama jedne od najsiromašnijih četvrti Los Angelesa, crtanje grafita jedna je od metoda borbe protiv socijalne nepravde.

Crtač poznat kao Man One završava monumentalni mural za Biblioteku Južne Kalifornije, privatni arhiv revolucionarnih zapisa i dokumenata o historiji protestnih pokreta.

Ova četvrt, po imenu Južni Los Angeles, prije 20 godina bila je poprište nereda nakon što su policajci snimljeni kako maltretiraju Afroamerikanca po imenu Rodney King, oslobođeni optužbi.

U sukobima je poginulo gotovo 60 osoba. I danas je ovo jedan od najopasnijih i najsiromašnijih dijelova grada.

“Nema mnogo dostupnih radnih mjesta, mnoga djeca napuštaju školu, imamo jednu od najviših stopa kriminala u gradu” kaže Michele Welsing iz Biblioteke Južne Californije

Man One kaže da grafiti inspiriraju ljude.

U restoranu, Playboy Eddie neumorno radi, u svom stilu.

“Bit je u izražavanju, to je sve. Crtači žele poručiti: Tu sam, želim biti poznat. Žele svima reći: Evo me”, poručuje on.

Izvor: Al Jazeera