SAD: Uhapšeno više od 40 mafijaša na istoku

Akcija FBI-a je pokazala kako je italijanska mafija itekako živa i u 21. vijeku, a ne samo dio holivudskih filmova (EPA)

Američko državno tužilaštvo saopćilo je kako je podiglo optužnice protiv 46 navodnih mafijaša, nakon njihovog hapšenja ove sedmice u koordiniranim akcijama Federalnog istražnog biroa (FBI) duž čitave Istočne obale Sjedinjenih Američkih Država.

Uhapšeni su optuženi za vođenje kriminalne organizacije koja je poslovala od Massachusettsa pa sve do Floride, a bavili su se, između ostalog, iznudama, podmetanjem požara, prevarama, ilegalnim kockanjem, trgovinom oružjem i fizičkim napadima, prenela je agencija AFP.

Policija sumnja kako su uhapšeni povezani sa mafijaškim porodicama iz New Yorka sa sicilijanskim korijenima – Genoveze, Gambino, Lucchese i Bonnano, kao i sa porodičnim kriminalnim grupama iz Philadelphije.

Ta akcija FBI-a je pokazala kako je italijanska mafija itekako živa i u 21. stoljeću, a ne samo dio holivudskih filmova.

Živopisni nadimci

Među uhapšenima su pripadnici više generacija, starosti od 24 do 80 godina, a neki od njih imaju veoma živopisne nadimke poput „Mišićavi“, „Tony bogalj“, „Brkati Pat“ i „Tegljač“.

„Optužnica liči na roman o mafiji stare škole, u kojem se iznude, ilegalno klađenje, podmetanje požara i prijetnje kako će neko biti ‘smaknut’ rade isto kao i modernija krivična djela poput krađe podataka sa kreditnih kartica“, izjavio je zvaničnik FBI Diego Rodriguez.

„Međutim, hapšenje više od 40 mafijaša je danas dokazalo da to nije samo fikcija“, istakao je on.

Najmanje 39 osumnjičenih je uhapšeno jučer, a trojica su već bili u pritvoru. Očekuje se i kako će se još jedan kriminalac predati policiji „u narednih nekoliko dana“, dok su trojica još u bjekstvu, navode zvaničnici.

Izvor: Agencije