SAD: Učestali mentalni poremećaji kod djece

Američki adolescenti muškog pola su više nego djevojčice skloni poremećaju ponašanja, autizmu, anksioznosti i zavisnosti od duhana. (EPA)

Do petine djece i tinejdžera u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pati od mentalnih poremećaja, kao što su depresija i anksioznost, a učestalost tih oboljenja je u porastu, upozoravaju američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Svake godine 13 do 20 posto djece koja žive u SAD-u doživi neki mentalni poremećaj”, stoji u izvještaju CDC-a, prenosi AFP.

Ističe se da su mentalni problemi među mladima važno pitanje javnog zdravlja, kako zbog svoje učestalosti, tako i zbog rane pojave i uticaja koji imaju na dijete, porodicu i čitavu zajednicu, kao i zbog troška za državu, koji se procenjuje na 247 milijardi dolara godišnje.

Apel ljekarima

Najčešći mentalni poremećaj među djecom u SAD-u je hiperaktivnost praćena deficitom pažnje (ADHD), od koje pati 6,8 posto mladih. Slijede problemi ponašanja koji pogađaju 3,5 posto djece i tinejdžera, zatim anksioznost (tri posto), depresija (2,1 posto), autizam (1,1 posto) itd.

U 2010. godini samoubistvo je bilo drugi najčešći uzrok smrti među Amerikancima dobi od 12 do 17 godina.

Američki adolescenti muškog pola su više nego djevojčice skloni ADHD-u, autizmu, anksioznosti i zavisnosti od duhana. Takođe su i češće žrtve samoubistva nego djevojčice.

Adolescentne djevojčice su, s druge strane, sklonije depresiji i zloupotrebi alkohola nego dječaci.

CDC apelira na ljekare da se potrude da bolje shvate uticaj mentalnih poremećaja na mlade, da što ranije postave dijagnozu tih oboljenja i informiraju o nužnosti i strategiji terapije.

Izvor: Agencije