SAD: Ubrzati smrtne kazne za masovne ubice

Masovne pucnjave nisu jasno definirane, ali neprofitna organizacija 'Gun Violence Archive' zabilježila je više od 250 takvih incidenata samo u ovoj godini (EPA)

Američki državni tužilac William Barr pripremio je nacrt zakona koji bi ubrzao izricanje smrtne kazne počiniocima masovnih ubistava, saopćeno je iz Bijele kuće.

Iz kabineta potpredsjednika Mikea Penca saopćeno je da će ta mjera biti dio paketa zakona o oružju koji Bijela kuća namjerava predložiti Kongresu, prenosi Reuters.

Bijela kuća radi na mjerama za sprečavanje oružanog nasilja nakon nekoliko nedavnih masovnih pucnjava.

Predsjednik Donald Trump pružio je podršku za rješavanje problema mentalnog zdravlja u vezi s nasiljem, kao i za proširene sigurnosne provjere.

Gotovo polovina Amerikanaca očekuje da će se u SAD-u uskoro dogoditi još jedna masovna pucnjava, pokazuju rezultati ankete javnog mišljenja Reutersa i Ipsosa objavljene prošlog mjeseca, samo nekoliko dana nakon smrtonosnih napada u Kaliforniji, Texasu i Ohiju.

Prema anketi provedenoj 7. i 8. augusta, 78% Amerikanaca reklo je kako je vjerovatno da će se još jedan takav napad dogoditi u sljedeća tri mjeseca, a 49% ih smatra da je to “vrlo vjerovatno”.

Masovne pucnjave

Anketa je provedena nakon dvije masovne pucnjave ranije u augustu u El Pasu i Daytonu, te one u Gilroyu prošlog mjeseca, u kojoj je poginulo 36 ljudi.

Masovne pucnjave nisu jasno definirane, ali neprofitna organizacija “Gun Violence Archive” zabilježila je više od 250 takvih incidenata samo u ovoj godini, u prosjeku više od jedne dnevno, u kojima je vatrenim oružjem ubijeno ili ranjeno četvero ili više ljudi.

Nakon masovnih pucnjava u Texasu i Ohiju demokrati te nekoliko kandidata za predsjedničke izbore 2020. kritizirali su predsjednika Donalda Trumpa zbog njegove rasističke retorike i oštrih imigracijskih politika, koje smatraju odgovornima za nasilje.

Kao glavne uzroke masovnih pucnjava u SAD-u ispitanici su navodili rasizam, netrpeljivost, lak pristup vatrenom oružju te mentalne bolesti.

Anketa Reutersa i Ipsosa provedena je posredstvom interneta širom SAD-a.

Prikupljeni su odgovori 1.116 osoba.

Izvor: Agencije