SAD u UN-u prvi put protiv osude okupacije Golana

Prema izraelskom ministru za strateška pitanja, Giladu Erdanu 'Golan je dio Izraela i to će uvijek biti' (EPA)

SAD je prvi put u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda glasao protiv rezolucije kojom se osuđuje izraelska okupacija Golanske visoravni, što predstavlja preokret američke politike u odnosu na to pitanje i sigurno će imati određene implikacije u budućnosti, ocjenjuje izraelski Jerusalem Post.

Na glasanju u skupštini svjetske organizacije, rezolucija koja nema obvezujući karakter dobila je 151 glas, dok su protiv bile samo dvije države – Izrael i SAD, koje su do sada u glasanju o tom pitanju uvijek bile suzdržane.

Izrael, koji je lobirao kod administracije predsjednika Donalda Trumpa i u Kongresu da se prizna njegov suverenitet nad Golanskom visoravni koju je okupirao u šestodnevnom ratu 1967. godine, zahvalio je SAD-u na podršci, a posebno američkoj veleposlanici u UN-u Nikki Haley.

Službeni Washington je priopćio da je glasao protiv rezolucije jer je “ekstremno usmjerena protiv Izraela”.

Veleposlanica Haley, koja uskoro napušta dužnost, navela je da SAD “više neće biti suzdržan na beskorisnim godišnjim glasanjima o Golanskoj visoravni u UN-u”.

Kako prenosi izraelski list, SAD smatra da je rezolucija “usmjerena protiv Izraela” i u svjetlu aktualnih tenzija na sirijskoj granici “nema opravdanja da se takav korak podrži”.

‘Iran je glavna prijetnja međunarodnoj sigurnosti’

U američkom priopćenju se osuđuju zločini sirijskog režima i iransko prisustvo u Siriji za koje se kaže da je “glavna prijetnja međunarodnoj sigurnosti”. Navodi se i da su “ISIL i druge terorističke skupine i dalje prisutne u Siriji”.

“Rezolucija ne pridonosi da sukobljene strane približe mirovnom sporazumu. SAD će glasati protiv”, zaključuje se u američkom priopćenju koje prenosi Jerusalem Post.

Prema stajalištu izraelskog ministra za strateška pitanja, Gilada Erdana “Golan je dio Izraela i to će uvijek biti”.

“Nema normalne osobe koja može pomisliti da će Golan biti vraćen ubojici Basharu al-Assadu i iranskom režimu, koji nastoji uspostaviti ‘sirijski Hezbollah’ u regiji”, napisao je Erdan na Twitteru.

Izvor: Agencije