SAD u UN-u: Lansiranje projektila ‘paranoja’ Kim Jong-una

Sjeverna Koreja je u nedjelju ispalila iz regije Kusong u blizini zapadne obale balistički projektil koji je letio 700 kilometara (AP)

Američka ambasadorica pri UN-u Nikky Haley kazala je da je “paranoja” sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una nakon nedavnih izbora u Južnoj Koreji razlog zbog kojeg je Pjongjang lansirao novi balistički projektil.

“SAD će nastaviti ‘stezati obruč’ oko Sjeverne Koreje putem međunarodnog pritiska i mogućih novih sankcija“, kazala je ona za ABC.

Projektil je lansiran i blizu Rusije, napomenula je, dodajući da Kim na taj način neće zaslužiti sastanak s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Uvođenje još oštrijih sankcija

Evropska unija je ispaljivanje projektila nazvala prijetnjom miru i međunarodnoj sigurnosti, ali nije spomenula nove sankcije protiv Pjongjanga, a Bijela kuća je ocijenila da je “nova provokacija” poziv na “uvođenje još oštrijih sankcija”.

Sjeverna Koreja je u nedjelju ispalila iz regije Kusong u blizini zapadne obale balistički projektil koji je letio 700 kilometara.

Novi južnokorejski predsjednik Moon Jae-in je održao ranije danas prvi sastanak Vijeća državne sigurnosti u svojoj zemlji otkako je stupio na dužnost, a kazao je da novo sjevernokorejsko lansiranje krši rezoluciju Vijeća Vijeća sigurnosti UN-a.

Japanski zvaničnici osudili su također najnovije lansiranje projektila Sjeverne Koreje, a Kina je pozvala sve strane da ne urade ništa što bi moglo dovesti do eskalacije tenzija.

Izvor: Agencije