SAD: U prvoj turi će biti isporučeno 6,4 miliona vakcina

Vakcine će biti puštene čim regulatorno tijelo odobri njihovo korištenje (Reuters)

Američki zvaničnici saopćili su da planiraju za hitnu upotrebu širom SAD-a pustiti 6,4 miliona vakcina protiv korona virusa, čim regulatorno tijelo odobri njihovo korištenje.

Zvaničnici iz vladinog programa “Brže od svjetlosti” rekli su novinarima da su američke države i ostale nadležne službe obaviještene da će prva isporuka ići najugroženijem dijelu stanovništva, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Vladini predstavnici su prethodno kazali da predviđaju da će 40 miliona doza biti isporučeno do kraja godine.

Proizvođači će, u saradnji sa saveznim vlastima, isporučiti vakcine nadležnim službama, a guverneri država će odlučiti ko će imati prioritet i kako će se najbrže isporučiti vakcine po gradovima.

U roku od 24 sata po odobrenju

U ponedjeljak je glavni naučni savjetnik američkog programa za vakcinisanje protiv COVID-19 Moncef Slaoui izjavio je da će SAD početi kampanju vakcinisanja u roku od 24 sata od odobrenja.

Dodao je da očekuje da bi se to moglo desiti 11. ili 12. decembra te bi kolektivni imunitet mogao biti postignut do maja sljedeće godine, vakcinisanjem 70 posto stanovništva.

Američka farmaceutska kompanija Pfizer i njen njemački partner BioNTech zatražili su u petak od američke Agencije za lijekove (FDA) da odobri njihovu vakcinu protiv COVID-19 i tako postali prvi proizvođači u Sjedinjenim Američkim Državama i u Evropi koji su to učinili.

Izvor: Agencije