SAD u petak počinje vraćati migrante u Meksiko

Carine će stupiti na snagu 10. juna, a Trump je rekao da će carine postepeno rasti 'dok se problem ilegalne imigracije ne riješi' (Arhiva)

Sjedinjene Američke Države u petak će vratiti prvu grupu migranata koji traže azil, u Tijuanu na meksičkoj granici, rekao je u četvrtak glasnogovornik meksičkog predsjednika. 

Uveliko mijenjajući politiku, administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa rekla je 20. decembra da će slati nemeksičke migrante koji prijeđu američku južnu granicu natrag u Meksiko da čekaju dok se rješava njihov zahtjev za azilom u SAD-u. 

Glasnogovornik ureda predsjednika Manuela Lopeza Obradora nije rekao koje će nacionalnosti biti osobe vraćane u Meksiko, ali je cilj te politike nositi se sa sve većim brojem ljudi iz Centralne Amerike koji traže azil u SAD-u bježeći pred siromaštvom u svojim zemljama.

Zaostalo više od 800.000 predmeta

Dvije zemlje su imale dva sastanka kako bi razradili pojedinosti plana vraćanja migranata koji traže američki azil preko granice u Meksiko.

Meksiko kaže da neće prihvatiti nikoga na meksičkom teritoriju tko je suočen s vjerodostojnom ugrozom.

Nije jasno kako Meksiko planira smjestiti možda i hiljade migranata mjesecima ili godinama, koliko treba dok o njihovim zahtjevima odluče američke imigracijske vlasti.

Zaostatak od više od 800.000 predmeta tek treba doći na imigracijske sudove. 

Izvor: Agencije