SAD: U Iraku i Siriji ubijeno 50.000 boraca ISIL-a

Kampanja zračnih udara koalicije bila je 'najsavršenija dosad', ocijenio je zvaničnik Pentagona (EPA)

Međunarodna koalicija protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) likvidirala je najmanje 50.000 njenih boraca u Iraku i Siriji otkad je u augustu 2014. počela izvoditi zračne udare, ocijenio je u četvrtak američki dužnosnik u ministarstvu odbrane.

“Ovo nije bolesno prebrojavanje mrtvih, nego ovaj broj govori o nečemu, djeluje na neprijatelja”, rekao je on, prenosi Hina.

Pentagon sve dosad nije iznosio procjene o broju poginulih u redovima ISIL-a. Taj oprez potječe iz Vijetnamskog rata, u kojem su američki dužnosnici redovito izvještavali o golemim gubicima na strani neprijatelja, a onda izgubili rat.

Javljajući se videovezom iz Bagdada, glasnogovornik koalicije istaknuo je, pak, da je ISIL pretrpio velike gubitke u bitkama za Mosul u Iraku.

“Stotine boraca su poginule”, ocijenio je. ISIL šalje u borbu “mlade borce, nažalost, tinejdžere”, rekao je američki dužnosnik.

Nedostatak resursa

Autobombe kojima se ISIL koristio u Mosulu više nisu tako sofisticirane, dodao je. Borci grupe sada se koriste “klasičnim automobilima”, a ne oklopnim vozilima, koja se mnogo teže zaustavljaju.

“Resursi im polako nestaju” ali stanje je “još iznimno opasno”, ocijenio je.

Neimenovani dužnosnik Ministarstva odbrane općenito je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je ova kampanja zračnih udara koalicije bila “najsavršenija dosad” jer je imala razmjerno malen broj civilnih žrtava u odnosu na ranije kampanje bombardiranja.

Od augusta 2014. koalicija je izvela gotovo 16.600 zračnih udara u Iraku i u Siriji.

Međunarodna koalicija priznala je odgovornost za pogibiju najmanje 173 civila u tim dvjema zemljama, ali je optužuju da potcjenjuje njihov broj.

Nevladina organizacija Airwars, sa sjedištem u Londonu, ocijenila je tako da je u bombardiranju koalicije poginulo više od 1.900 civila.

Američki dužnosnik potvrdio je da je koalicija prije godinu i po ublažila svoja pravila u vezi sa brojem civilnih žrtava koji se eventualno može prihvatiti ako to opravdava vojni cilj.

Izvor: Agencije