SAD u Bahreinu otkriva ekonomski dio dogovora s Palestincima

Jared Kushner dvije godine u tajnosti priprema mirovni plan, koji planira objaviti poslije mjeseca ramazana (Reuters)

Sjedinjene Američke Države će 25. i 26. juna u Bahreinu organizirati konferenciju o ekonomskim aspektima izraelsko-palestinskog plana, koji je najavio američki predsjednik Donald Trump i koji trebaju potaći “blagostanje” Palestinaca, objavila je Bijela kuća.

Na toj konferenciji, pod nazivom “Od mira do blagostanja”, koja se organizira u saradnji s vlastima u Manami, učestvovat će čelnici nekoliko vlada, predstavnici civilnog društva i poslovnog svijeta.

Bit će to “važna prilika” za “razmjenu mišljenja, iznošenje strategija i jačanje podrške potencijalnim ulaganjima i ekonomskim inicijativama koji bi se mogli ostvariti zahvaljujući mirovnom dogovoru”, ocijenila je Bijela kuća u saopćenju.

Trump siguran u dogovor 

Riječ je o pripremi “vizije i ambicioznih smjernica koje će, kada se ostvare, osigurati sjajnu budućnost Palestincima i regiji”.

“Ako se ta vizija ostvari, ona može bitno izmijeniti život i usmjeriti regiju prema boljoj budućnosti”, ističe Bijela kuća.

Američki predsjednik kaže kako je siguran u to da će Izraelci i Palestinci postići “konačan dogovor”, što njegovi prethodnici nisu uspjeli.

Taj je zadatak povjerio svom zetu i savjetniku Jaredu Kushneru, koji već dvije godine u najvećoj tajnosti priprema mirovni plan, koji planira objaviti poslije mjeseca ramazana, koji se završava početkom juna.

Paletinski premijer Mohammed Shtayyeh izjavio je da palestinsko vodstvo nije konsultovano u vezi konferencije u Bahreinu sljedećeg mjeseca, koja ima za cilj ograbriti međunarodna ulaganja u okupiranu Zapadnu obalu i Pojas Gaze.

Palestinski zvaničnici tvrde da konferencija, zakazana za 25. i 26. juni u Bahreinu, ne obuhvata političku srž konflita – konačne granice, status Jerusalema ili sudbunu palestinskih izbjeglica.

‘Rješenje se mora zasnivati na završetku okupacije’

„Kabinet nije konsultovan u vezi konferencije, niti o njenom sadržaju, ishodu ili terminima“, rekao je Shtayyeh u ponedjeljak, te je dodao:

„Rješenje konflikta u Palestini mora biti političko i mora se zasnivati na završetku okupacije“.

Ministar za društveni razvoj Ahmed Majdalani je rekao da palestinski zvaničnici neće prisustvovati junskim sastancima.

„U Manami neće biti palestinskih zvaničnika. Svaki Palestinac koji bi učestvovao na konferenciji, ne bi bio ništa drugo nego američki i izraelski saučesnik“, rekao je on.

Još se ne zna tačan datum objave političkog dijela američkog mirovnog plana.

Premda palestinski lideri odbijaju svaki kontakt s Trumpovom administracijom od kako je republikanski predsjednik priznao Jerusalem izraelskom prijestolnicom i unaprijed ne prihvataju njegov plan, jer misle da je odviše sklon Izraelu, savjetnik ne krije da se planira obratiti “običnim” Palestincima, računajući na ekonomski razvoj, uz podršku arapskih država saveznica SAD-a.

Izvor: Agencije