SAD tvrdi da Kina više nije manipulator valuta

Vrijednost kineskog juana je porasla u oktobru i trenutno je odnos 6,93 juana za jedan dolar (Reuters)

Američko ministarstvo finansija navelo je u dugo odgađanom polugodišnjem izvještaju da Kinu više ne smatra “manipulatorom valuta”, nakon što je takvom optužbom u augustu prošle godine uzburkalo finansijska tržišta.

Željno očekivana odluka ministarstva došla je pred potpisivanje prve faze trgovinskog sporazuma između dvije zemlje u srijedu u Washingtonu, kojim treba da se smanje tenzije nakon više od 18 mjeseci rata tarifama koji je opteretio globalni rast, piše Tanjug.

U izvještaju iz augusta američko ministarstvo finansija označilo je Kinu kao manipultaora valuta prvi put od 1994. godine, optuživši Peking za stvarnje “nelojalne prednosti u međunarodnoj trgovini”.

U novom izvještaju ministarstvo je navelo da se Kina obavezala da će se suzdržati od devalvacije i saglasila se da, u okviru prve faze trgovinskog sporazuma, objavi važne podatke o stopi razmjene i uvozno-izvoznom balansu.

Kina da preduzme odlučne korake

U izvještaju stoji da je vrijednost kineskog juana, nakon što je u septembru pala na 7,18 juana za jedan dolar, u oktobru porasla i trenutno je odnos 6,93 juana za jedan dolar.

Ministarstvo dodaje da Kina treba da preduzme odlučne korake kako bi izbjegla neprestano slabu valutu i da dozvoli otvaranje većim tržištima kako bi ojačala svoje dugoročne izglede za privredni rast.

U izvještaju je navedeno da je ministarstvo i dalje zabrinuto oko monetarne politke osam drugih zemalja – Njemačke, Irske, Italije, Japana, Malezije, Singapura Južne Koreje i Vijetnama, a na tu listu je dodata i Švicarska.

Izvor: Agencije