Oglasi

SAD: Turska mora činiti više protiv ISIL-a

Ministar odbrane SAD-a rekao da Turska mora preuzeti svoju ulogu u kampanji zračnih udara i bolje kontrolirati granicu.
ISIL, smatra Carter, još može uvoditi vojnike i opremu preko tursko-sirijske graniceGetty

Turska mora potpuno preuzeti svoju ulogu u američkoj kampanji zračnih udara na grupu Islamska država Irak i Levant, te bolje kontrolirati svoju granicu sa Sirijom, ocijenio je američki ministar odbrane.

Zemlja koja se nedavno priključila koaliciji u borbi sa ISIL-om treba ustupiti svoje avione vojnoj strukturi koja koordinira udare poznatoj kao "air tasking order" ili ATO, rekao je Ashton Carter.

"Trebaju se priključiti ATO-u i više raditi na kontroli svoje granice. To smo jasno rekli", kazao je novinarima.

Turski čelnici su "sami rekli da se to mora učiniti".

"S tim se kasni, budući da je kampanja počela prije godinu dana, ali oni sada ulažu velike napore", istakao je.

Fokus na PKK-u

Turska je prošlog mjeseca otišla korak dalje u borbi protiv ISIL-a, dopustivši američkoj avijaciji da koristi njenu bazu Incirlik za bombardiranje položaja te grupe u Siriji.

Međutim, njeno sudjelovanje je i dalje ograničeno i čini se da se Turska usredotočila na borbu s kurdskim pobunjenicima iz Radničke stranke Kurdistana (PKK).

ISIL, smatra Carter, još može uvoditi vojnike i opremu preko tursko-sirijske granice.

"Ne mislim da im nedostaje dobre volje", dodao je u vezi sa turskim čelnicima, a to što su omogućili pristup svojoj bazi je "važno, ali nije dovoljno".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.