SAD trenutno: 102.750 zaraženih, 1.602 umrlih

Gradonačelnici 213 gradova poručuju da nemaju odgovarajuću opremu i zalihe da zaštite djelatnike hitnih službi (EPA)

Više od dva mjeseca je prošlo nakon što je prvi slučaj korona virusa zabilježen u Sjedinjenim Državama. Sada je ta zemlja postala epicentar globalne pandemije. To više nisu ni Kina ni Italija. Virus je teško pogodio savezne države New York i Washington, ali novi val zaraza napada New Orleans, Chicago, Detroit… Ono što je zajedničko svim ovim žarištima jeste nedostatak medicinske i zaštitne opreme.

Gradonačelnici 213 gradova poručuju da nemaju odgovarajuću opremu i zalihe da zaštite djelatnike hitnih službi.

Dugi redovi automobila i ljudi postaju redovna slika velikih gradova. U New Orleansu je za samo dva sata, na jednoj lokaciji, dostignut dnevni kapacitet od 250 testiranja. U Michigenu, se broj zaraženih astronomskom brzinom povećao s 350 na 3.000 za samo sedam dana. U Detroitu je 468 policajaca u karantinu, dok su šef policije i 39 policajaca zaraženi.

Bolnice u Chicagu i New Orleansu pripremaju se za najgore otvarajući konferencijske centre koji postaju medicinski objekti za tretiranje tisuća pacijenata. Tu situaciju već gledamo u New Yorku.

Posljednji razvoj dogadjaja

  • Odobren je 15-minutni korona virus test koji ima istu tehnologiju koju koriste neki brzi testovi za gripu.
  • Zabilježen je rekordan broj umrlih u jednom danu. Najmanje 402 žrtve korona virusa prijavljene su u petak. Samo četiri savezne države – Havaji, Rhode Island, West Virginia i Wyoming – nemaju zabilježenih smrtnih slučajeva.
  • Primjenjen je Zakon o obrambenoj proizvodnji: Predsjednik Trump se pod pritiskom javnosti, pozvao na taj zakon kako bi General Motors počeo proizvoditi respiratore zbog velike potražnje u bolnicama.
  • Odobren je paket financijske pomoći od 2 bilijuna dolara. Pomoć uključuje izravno slanje čekova pojedincima i obiteljima, produžene beneficije za neuposlene te financijsku pomoć maloj privredi.
  • Brod-bolnica Mercy, a s tisuću kreveta, uplovio je u luku Los Angeles. Na brod će biti prebačeni bolesnici koji nemaju korona virus. Istu misiju ima drugi brod-bolnica Comfort, koji treba uploviti u luku New York idućeg tjedna.
  • Predsjednik Trump je rekao da će njegova administracija nabaviti 100.000 respiratora u idućih 100 dana.
  • Predsjednik Trump je u ratu riječima s nekoliko guvernera, osobito New Yorka i Michigena.

Guverner New Yorka, Andrew Cuomo, danima govori kako je njegovoj saveznoj državi potrebno 30.000 respiratora (imaju 7.000). “New York bukvalno kupuje respiratore diljem svijeta”, kaže Cuomo koji je reagirao na tvrdnju predsjednika Trumpa da se tisuće respiratora, koje je njegova administracija poslala New Yorku, nalazi u jednom skladištu i da ih samo treba distribuirati. Guverner kaže: ”Predsjednik nije u pravu i jako je loše informiran” – te dodaje – “Mi imamo respiratore u skladištu. Koristit ćemo ih kada se dostigne broj od 30.000 potrebnih, što je procjena medicinskih stručnjaka koji kažu da će vrhunac krize doći za tri tjedna”.

Gretchen Whitmar je guvernerka Michigena koja se žalila da pomoć federalne vlade nije adekvatna. Trump kaže da je ona nesposobna i otvoreno je napada na konferencijama za novinare. ”Ako me neki guverner ne tretira fino, ja ga ne kontaktiram”, reče američki predsjednik pred kamerama.

U Kaliforniji je 17-godišnji mladić, zaražen korona virusom, umro jer mu u hitnoj pomoći nisu odobrili tretman. Razlog – nije imao zdravstveno osiguranje.

Izvor: Al Jazeera