SAD traži pomoć Tokija i Seula u denuklearizaciji Sjeverne Koreje

Mike Pompeo se s kolegama sastao dva dana nakon susreta Kim Jong-una i Donalda Trumpa u Singapuru (EPA)

Američki državni tajnik Mike Pompeo, šef japanske diplomacije Taro Kono i njegova južnokorejska kolegica Kang Kyung-wha obećali su da će zajedno raditi na tome kako bi osigurali da se Sjeverna Koreja odrekne svog programa za nuklearno naoružanje.

Troje diplomata sastalo se u Seulu dva dana nakon susreta američkog i sjevernokorejskog čelnika Donalda Trumpa i Kim Jong-una u Singapuru. Njih dvojica su se potpisom obvezali da će raditi na denuklearizaciji Korejskog poluotoka. 

Pompeo je istaknuo da Sjevernoj Koreji neće biti ukinute sankcije, dok se ne postigne denuklearizacija te države.

Reuters ocjenjuje da je time proturječio navodima sjevernokorejskih medija po kojima će proces dogovoren na summitu u Singapuru biti u fazama i recipročan.

Sjevernokorejski državni mediji objavili su da su Kim i Trump priznali princip “korak po korak i uzajamne akcije” na postizanju mira i denuklearizacije Korejskog poluotoka.

Zamah ka miru

Ministrica Kang je rekla Pompeu kako se stvorila prilika da se “uhvati zamah ka miru, ka denuklearizaciji”.

Pompeo smatra da je Pjongjang posvećen odustajanju od svog nuklearnog arsenala, ali je rekao da će “to biti proces, i to ne lak”. 

Po njegovim riječima, Trump i Kim su imali otvoren razgovor o promjenama koje su potrebne Sjevernoj Koreji kako bi se ponovno pridružila svjetskoj zajednici.

Naglasio je i da je Trump bio nedvosmislen u razgovoru s Kimom o potrebi da Sjeverna Koreja vrati otete osobe iz Japana.

Kono je rekao kako će Japan poduzeti korake u pokušaju organiziranja sastanka japanskog premijera Shinzoa Abea i sjevernokorejskog lidera Kima.

Vjeruje da bi do sastanka moglo doći ukoliko postoje izgledi za rješavanje pitanja nuklearnog programa Sjeverne Koreje, ali i Japanaca, koje je Sjeverna Koreja otela 1970-ih i 1980-ih godina. 

Priprema susreta Abe – Kim

Japanski mediji također su prenijeli da Tokio priprema susret premijera Abea i Kima.

Navode kako službeni Tokio, koji je posljednjih mjeseci ostao po strani kada se radilo o Sjevernoj Koreji, sada želi izravno s Pjongjangom razgovarati o pitanju japanskih građana koje su oteli sjevernokorejski agenti.

Japanski dužnosnici predviđaju više scenarija, a među njima i onaj da Abe u kolovozu posjeti Pjongjang, javio je list Yomiuri Shimbun, spominjući i mogući sastanak na marginama ekonomskog foruma u rujnu na ruskom dalekom istoku.

Više japanski medija piše da je Kim na susretu s Trumpom pokazao spremnost na susret s Abeom.

Abe je pak već javno rekao da bi želio izravno razgovarati s Pjongjangom kako bi se riješilo pitanje otetih ljudi.

Dužnosnici japanskog ministarstva vanjskih poslova predviđaju razgovore sa sjevernokorejskim kolegama prigodom konferencije o sigurnosti koja se ovaj tjedan održava u Mongoliji.

Izvor: Agencije