SAD traži embargo na oružje za Južni Sudan

Američka ambasadorica pri UN-u (lijevo) tvrdi da se radi o 'pozivu na buđenje' (EPA)

Sjedinjene Države proslijedile su Vijeću sigurnosti UN-a nacrt rezolucije embarga na oružje za Južni Sudan, te druge sankcije, nakon upozorenja višeg zvaničnika UN-a na mogući genocid.

Politički rivalitet između predsjednika Južnog Sudana Salve Kiira, koji pripada etničkoj zajednici Dinka, i njegovog bivšeg zamjenika Rieka Machara, Nuera, prerastao je u građanski rat 2013. godine koji je često prelazio etničke linije.

Njih dvojica su potpisali mirovni sporazum prošle godine, ali su borbe nastavljene, tako da je Machar pobjegaio iz zemlje u julu.

Adama Dieng, specijalni savjetnik za prevenciju genocida, prošle sedmice je posjetio Južni Sudan, koji je 2011. godine stekao nezavisnost od Sudana.

‘Poziv na buđenje’

“Vidio sam znakove etničke mržnje i nasilje prema civilima, što bi moglo prerasti u genocid, ukoliko se nešto ne učini. Pozivam Vijeće sigurnosti i zemlje članice iz regije da budu ujedinjeni i preduzmu nešto”, kazao je Dieng.

Dodao je da postoji velika opasnost od eskalacije nasilja među etničkim grupama, što bi moglo prerasti u genocid.

Samatha Power, američka ambasadorica u UN-u, kazala je Vijeću sigurnosti da Diengovo upozorenje treba poslužiti kao poziv na buđenje.

Vijeće sigurnosti je nametnulo sankcije Južnom Sudanu 2015. godine i na crnu listu stavilo šest generala – po trojicu sa obje strane učesnice konflikta. Njihova imovina je zamrznuta i zabranjeno im je putovanje.

Izvor: Al Jazeera i agencije