SAD traži da Vijeće sigurnosti glasa o Venecueli

Američkom rezolucijom bi se zatražio ulaz humanitarne pomoći u Venecuelu (EPA)

Sjedinjene Američke Države zatražile su da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija glasa o rezoluciji u kojoj se poziva na „slobodne, pravedne i pouzdane“ predsjedničke izbore u Venecueli kao i na slobodnu dostavu humanitarne pomoći, saopštili su večeras diplomatski izvori UN-a, prenosi Beta.

U nacrtu rezolucije se osuđuje nasilje i prekomjerna upotreba sile vlasti Venecuele nad mirnim i nenaoružanim demonstrantima.

Američki izaslanik za Venecuelu Elliott Abrams izjavio je jučer da će SAD zatražiti glasanje o rezoluciji, dok se Rusija protivi bilo kakvoj rezoluciji u kojoj se osporava predsjednik Venecuele Nicolas Maduro. 

„Nadamo se da ćemo ove sedmice imati rezoluciju kojom će se omogućiti ulazak humanitarne pomoći u Venecuelu“, rekao je Abrams i dodao da bi eventualni ruski veto na rezoluciju predstavljao „sramotu“ jer tekst poziva na dostavu humanitarne pomoći. 

Dva nacrta rezolucije

Dva nacrta rezolucije o Venecueli od početka februara se pominju u Vijeću sigurnosti UN-a. Jedan podržava SAD, a drugi Rusija. 

U američkom nacrtu se, pored poziva za humanitarnu pomoć poziva i na prijevremene predsjedničke izbore, dok se u drugom, koji podržava Rusija, osuđuju prijetnje upotrebom sile protiv vlasti u Venecueli. 

Da bi neki tekst bio usvojen u Vijeću sigurnosti, potrebno je devet glasova bez upotrebe veta na koje ima pravo pet stalnih članica – SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija.

Izvor: Agencije