SAD: Transformacija sigurnosnih snaga u vojsku Kosova kroz ustavne promjene

Sigurnosne snage Kosova, Kosovo
Skupština Kosova usvojila je sva tri Vladina prijedloga zakona o transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku (EPA)

Američka ambasada u Prištini ponovila je da je transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova moguća kroz ustavne promene i da će SAD na taj način podržati stvaranje te oružane formacije, prenosi prištinska Koha.

Kako se navodi, ambasada je na taj način reagovala na plan Vlade Kosova da inicira transformaciju KBS-a u oružane snage Kosova bez ustavnih amandmana i tako izbegne veto srpskih poslanika u Skupštini Kosova.

“Podstakli smo Vladu da metodički radi na transformaciji KBS-a i nastavi sa kampanjom na Kosovu, kao i sa međunarodnim partnerima, kako bi osigurala maksimalnu podršku ovom procesu. Sjedinjene Američke Države i dalje podržavaju transformaciju KBS-a kroz ustavne promene”, piše u saopštenju Ambasade SAD-a dostavljenom prištinskom listu, a navodi se u Unmikovom pregledu pisanja kosovskih medija.

Promjena organizacije KSS-a

Zakonski paket koji se odnosi na organizacionu strukturu KBS-a poslat je kancelariji premijera i, nakon što prođe kroz proceduru, biće predstavljen Vladi, a zatim se šalje na glasanje u Skupštinu Kosova.

Dokument ne predviđa transformaciju odmah, kako što je pokušano pre četiri godine, nego  će ukloniti neka ograničenja u vezi sa kapacitetom, mandatom i misijom KBS-a, prenela je dan ranije Koha.

Novi plan, kako je navedeno, predviđa period deset godina, tokom kojeg će biti izvršena tranzicija.

Izvor: Agencije