SAD testirao sistem za odbranu od balističkih projektila

Dodatna sredstva obuhvataju i 128 miliona dolara za razvijanje snaga za presretanje raketa, baziranih na Aljasci (Reuters)

Američke snage su uspješno testirale sistem za presretanje raketa koji Washington namjerava instalirati na Korejskom poluotoku, saopćili su vojni zvaničnici samo dva dana nakon što je Sjeverna Koreja testirala balistički projektil, javlja AFP.

U testiranju američkog THAAD sistema, lansiran je projektil srednjeg dometa iz američkog aviona koji je letio iznad Pacifika, ali je jedinica THAAD sistema sa Aljaske registrirala, pratila i presrela projektil prije nego je pogodio cilj, navedeno je iz američke agencije za zaštitu od projektila.

Naveli su da je ovo 15 uspješno testiranje sistema.

Dijelovi sistema stigli u Južnu Koreju

Južna Koreja je u subotu saopćila da će ubrzati nabavku baterije THAAD sistema, jer Sjeverna Koreja nastavlja sa razvijanjem balističkih interkontinentalnih raketa.

Dijelovi sistema su već stigli u Južnu Koreju za vrijeme bivše predsjednice Park Geun-Hye, ali je novi lider Moon Jae-In suspendirao nabavku prošlog mjeseca objašnjavajući to dodatnim provjerama zbog utjecaja na okoliš.

Međutim, ministar odbrane je najavio da će sada biti nastavljeni razgovori o nabavci sistema, koji je ranije već osudila Kina tvrdeći da on destabilizira region.

Izvor: Agencije