Oglasi

SAD testirao raketu koja je bila zabranjena sporazumom INF

Raketa je ispaljena sa otoka San Nikolas u Kaliforniji i precizno je pogodila metu poslije 500 kilometara leta, saopćio je Pentagon.
Zvaničnici navode da raketa služi za nošenje konvencionalne, a ne nuklearne bojeve glaveMinistarstvo odbrane SAD

Američka vojska testirala je konvencionalnu krstareću raketu zemlja-vazduh, a reč je o testu koji je bio zabranjen Sporazumom o zabrani raketa srednjeg i malog dometa - INF, koji je prestao da važi.

Kako je saopštio Pentagon, raketa je ispaljena u nedelju sa ostrva San Nikolas u Kaliforniji i precizno je pogodila metu posle 500 kilometara leta, prenose američki mediji.

Zvaničnici navode da raketa služi za nošenje konvencionalne, a ne nuklearne bojeve glave.

Sporazum napustile obje strane

Sjedinjene Američke Države povukle su se iz Sporazuma o zabrani raketa srednjeg i malog dometa sa Rusijom, nakon što su godinama optuživale Moskvu za njegovo kršenje raspoređivanjem svojih raketa SSC-8, koje mogu da nose nuklearno punjenje.

Sporazum je, posle odluke SAD-a, napustila i Rusija.

Time je stavljena tačka na sporazum o kontroli naoružanja kojim je bilo zabranjeno razvijanje raketa zemlja-vazduh sa dometom od 500 do 5.500 kilometara.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.