SAD testirao raketni sistem THAAD nad Aljaskom

Odluka o brzom razmještanju THAAD-a u Izrael imala je za cilj demonstraciju posvećenosti SAD-a izraelskoj sigurnosti (Arhiva)

Sjedinjene Američke Države saopćile su da su uspješno testirale svoj raketni odbrambeni sistem THAAD iznad Aljaske, nakon što je Sjeverna Koreja prošle sedmice prvi put lansirala interkontinentalnu balističku raketu, za koju neki eksperti vjeruju da može pogoditi kontinentalni dio SAD-a, javlja južnokorejska agencija Jonhap.

Američka Agencija za raketnu odbranu saopćila je da je u utorak izvela testiranje sistema THAAD lansiranjem mete – balističke rakete iznad Pacifičkog okeana sjeverno od Havaja.

“Oružani sistem THAAD, smješten u Kodiaku na Aljasci, detektirao je, pratio i presreo metu”, navodi MDA.

Presretnuta zamišljena raketa

Prema preliminarnim pokazateljima, dodaje se, planirani ciljevi testiranja su postignuti i oružani sistem THAAD je uspješno presreo zamišljenu prijetnju – balističku raketu srednjeg dometa.

Američka agencija ističe da je to bilo 14. uspješno presretanje u ukupno 14 testiranja sistema THAAD.

“Uspješno demonstriranje THAAD-a protiv balističke rakete srednjeg dometa jača odbrambene sposobnosti zemlje protiv razvijajućih raketnih prijetnji u Sjevernoj Koreji i drugim zemljama širom svijeta i doprinosi široj strukturi strateškog odvraćanja”, zaključuje se u saopćenju.

THAAD je u martu raspoređen u Južnoj Koreji s ciljem da odvrati nuklearne i raketne prijetnje Sjeverne Koreje, podsjeća Jonhap. 

Izvor: Agencije