Oglasi

SAD: Testiranje jednokratne vakcine protiv COVID-19

U kasnoj fazi testiranja potencijalne vakcine kompanije Johnson&Johnson sudjelovat će gotovo 60.000 ispitanika iz SAD-a i drugih zemalja.
Potencijalna vakcina Johnson&Johnsona bazirana je na modelu vakcine protiv eboleEPA - Ilustracija

Kompanija Johnson&Johnson, čije je sjedište u Sjedinjenim Američkim Državama, pokreće kasnu fazu ispitivanja jednokratne potencijalne vakcine protiv COVID-19.

U testiranju potencijalne vakcine sudjelovat će gotovo 60.000 ispitanika iz SAD-a, Južnoafričke Republike, Argentine, Brazila, Čilea, Kolumbije, Meksika i Perua, prenosi Anadolija.

Ovaj projekt će biti jedan od najopsežnijih kada je riječ o potencijalnoj vakcini protiv COVID-19 koji se provodi u svijetu.

Potencijalna vakcina koju je razvio Johnson&Johnson proizvedena je nešto drugačijom tehnologijom nego ostale, a bazirana je na modelu vakcine protiv ebole.

Odgovor do kraja godine

Za razliku od ostale tri vakcine čija su testiranja u posljednjoj fazi u SAD-u, potencijalna vakcina koju je razvio Johnson&Johnson je jednokratna.

Doktor Paul Stoffels, uposlenik kompanije, rekao je kako bi do početka godine trebali dobiti odgovore o efikasnosti potencijalne vakcine.

Među potencijalnim vakcinama protiv COVID-19 čija su ispitivanja u posljednjoj fazi nalaze se i one koje su razvili Moderna i Pfizer.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.