SAD: Teška bitka za zabranu jurišnog oružja

Senatorica Dianne Feinstein: Postići izglasavanje ovoga zakona bit će teška bitka, ali to je bitka koju je vrijedno voditi (Getty Images)

Čelnici Demokratske stranke u američkom Kongresu su predstavili nacrt zakona kojim se treba obnoviti zabrana jurišnog oružja u SAD-u, na valu javne podrške jačanju kontrole oružja nakon decembarskog pokolja 20 mališana i njihovih učitelja u jednoj školi u Connecticutu.

Senatorica Dianne Feinstein i nekoliko drugih demokratskih zastupnika predstavilo je prijedlog zakona o zabrani prodaje i posjedovanja poluautomatskog oružja i spremnika visokog kapaciteta, javila je Hina.

On će se suočiti s jakim protivljenjem u Kongresu, kao i iz Nacionalne udruge za vatreno oružje (NRA), vodećeg američkog lobija proizvođača oružja i mnogih Amerikanaca.

Obamin prioritet

“Postići izglasavanje ovoga zakona bit će teška bitka, ja to priznajem – ali to je bitka koju je vrijedno voditi”, rekla je Feinstein na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen nacrt zakona.

Predloženi zakon odražava neke od prijedloga koje je predsjednik Barack Obama ponudio prošle sedmice, kada je obećao da će kontrola oružja biti jedna od prioriteta njegovog drugog mandata.

Senatorica Dianne Feinstein i nekoliko drugih demokratskih zastupnika predstavilo je prijedlog zakona o zabrani prodaje i posjedovanja poluautomatskog oružja i spremnika visokog kapaciteta.

Zabrana prodaje i posjedovanja jurišnog oružja smatra se dijelom Obamina paketa za kontrolu oružja, koji će najteže biti prihvaćen u Kongresu.

Prethodna zabrana za takvo oružje vrijedila je u SAD-u od 1994. do 2004. godine.

S 310 miliona komada oružja u rukama građana i 11.000 ubistava vatrenim oružjem u prošloj godini, SAD je jedna od najnaoružanijih i najnasilnijih zemalja svijeta.

Izvor: Agencije