SAD: Sutra izvještaj o surovim tehnikama CIA

Prvi put će izneseni podaci o mučenjima pritvorenih pripadnika Al-Kaide (Arhiva)

Američke ambasade se pripremaju za povećane sigurnosne rizike povodom sutrašnjeg objavljivanja dugo očekivanog izveštaja o surovim tehnikama ispitivanja, koje je primjenjivala Centralne obavještajne agencija (CIA), objavila je Bijela kuća.

Glasnogovornik Bijele kuće, Josh Ernest, je istakao kako administracija SAD-a snažno podržava objavljivanje izveštaja Obaveštajnog komiteta Senata, koji se očekuje već mjesecima, prenosi AP.

Podaci o mučenjima

Prošle sedmice je, međutim, američki državni sekretar John Kerry apelirao na pomenuti komitet da ima u vidu vrijeme objavljivanja izveštaja, u kojem bi prvi put bili izneseni podaci o mučenjima pritvorenih pripadnika Al-Kaide, koji su nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. držani na tajnim punktovima u Evropi i Aziji.

U intervjuu za CNN, bivši američki predsednik George Bush je ustao u odbranu agenata CIA, istakavši da su tzv. ‘unapređene tehnike ispitivanja’ obavljali američki ‘patrioti’, prenosi Russia Today.

“Sretni smo što imamo muškarce i žene koji teško rade u CIA nama u korist. To su patriote i bez obzira šta će reći izveštaj, ukoliko umanji njihov doprinos našoj zemlji to će biti veliki promašaj”, zaključio je Bush.

“SAD objavljuje izvještaj o metodama ispitivanja CIA-e, a izvještaj se odnosi na zarobljenike Al-Kaide, koje je CIA, navodno, krila. CIA je zarobljenike, navodno, krila na tajnim lokacijama Evrope i Azije, američka Vlada je poduzela dodatne mjere predostrožnosti. Izvještaj je sažetak, koji je dug 480 stranica, od čak 6000 stranica“, izvjestio je Al Jazeerin reporter, Ivica Puljić.

Izvor: Al Jazeera i agencije