SAD: Sutkinja odbila otkriti optužbe protiv Assangea

Julian Assange se od 2012. godine nalazi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu (EPA)

Sutkinja američkog saveznog okružnog suda odbila je zahtjev da otpečati krivične optužbe protiv osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea koje su greškom otkrivene u drugom slučaju.

Sutkinja Leonie Brinkema navela je u presudi od deset strana da zagovornici slobodnih medija, koji traže da se otkriju optužbe, nemaju dokaz da je Assange zapravo optužen, prenosi Tanjug.

Komitet reportera za slobodu medija tražio je da se otpečate optužbe nakon što je savezni tužilac nehotice otkucao napomenu “činjenica da je Assange osuđen” u drugom, nepovezanom slučaju.

Objavljeni tajni dokumenti 

Vlada je priznala da je napravila grešku, ali nije javno potvrdila da su podignute optužbe protiv Assangea.

Agencija AP objašnjava da su krivične optužbe obično čuvaju kao tajna dok osumnjičeni ne bude uhapšen, kako bi se spriječilo da ne pobjegne od krivičnog gonjenja ili da ne uništi dokaze.

Američki savezni tužitelji pojačavaju pritisak na svjedoke da svjedoče protiv Assangea u tajnom krivičnom postupku koji je pokrenuo kabinet američkog predsjednika Donalda Trumpa, objavio je ranije WikiLeaks.

Kabinet bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame pokrenuo je opsežnu istragu o Assangeu i WikiLeaksu nakon objave stotina hiljada tajnih američkih diplomatskih depeša i dokumenata s detaljima vojnih operacija u Afganistanu i Iraku.

Na kraju su odustali od podizanja optužnice, budući da je rad WikiLeaksa imao previše dodirnih tačaka s novinarskim aktivnostima, zaštićenima Prvim amandmanom američkog Ustava.

Tokom predizborne kampanje 2016. godine Trump je hvalio WikiLeaks zbog objave materijala o njegovoj protukandidatkinji na predsjedničkim izborima Hillary Clinton.

Od 2012. godine u Londonu

Nakon Trumpove izborne pobjede uslijedio je preokret i tadašnji direktor Centralne obavještajne službe a danas ministar vanjskih poslova Mike Pompeo nazvao je WikiLeaks “nedržavnom neprijateljskom obavještajnom službom, čijim se uslugama često koriste države poput Rusije”.

Assange se od 2012. godine nalazi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, čije ga vlasti žele ispitati u sklopu istrage o mogućem seksualnom napadu.

Ta je istraga u međuvremenu obustavljena.

Izvor: Agencije