SAD suspendira razgovore sa Rusijom o Siriji

Ranije danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da se sporazum Rusije i SAD o Siriji nalazi u stanju suspenzije (AP)

Sjedinjene Američke Države suspendirale su bilateralne razgovore sa Rusijom o Siriji, čiji je cilj bio da se oživi prekid vatre u toj zemlji i da se uspostavi zajednička vojna grupa za obračun sa Islamskom državom Irak i Levant.

“Ovo nije odluka koja je donijeta lako”, rekao je glasnogovornik State Departmenta John Kirby, koji tvrdi da Rusija i njeni sirijski saveznici pojačavaju napade na oblasti u kojima su civili, prenose agencije.

Ranije danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da se sporazum Rusije i SAD-a o Siriji nalazi u stanju suspenzije, jer je još nejasno kako se Washington odnosi prema opoziciji koja ne priznaje taj dogovor.

“Izjave i potezi američkih kolega, kada je riječ o Siriji, odlikuju se mnogim protivrječnostima, dok je nama prioritet da se prevaziđu sve dvosmislenosti, pogotovo jer one direktno utječu na saradnju sa SAD-om kada je riječ o provođenju dogovora, koji se trenutno nalaze u stanju suspenzije, jer je nejasno kako se Washington odnosi prema opozicionarima koji ne prihvataju taj dogovor”, rekao je Lavrov.

Obustaviti napade na Halep

Američki državni sekretar John Kerry zaprijetio je prošle sedmice da će prekinuti sve kontakte s Rusijom u vezi sa Sirijom, ukoliko se ne obustavi rusko i sirijsko bombardiranje Halepa.

State Department je objavio da je Kerry taj ultimatum iznio u telefonskom razgovoru sa Lavrovom.

Američki državni sekretar je rekao Lavrovu da SAD smatraju Rusiju odgovornom za korištenje zapaljivih i bombi za razbijanje bunkera u urbanim oblastima.

Kerry je kazao Lavrovu da su SAD spremne da “suspenduju sva američko-ruska bilateralna angažovanja o Siriji”, uključujući i predloženo partnerstvo u borbi protiv terorizma “ako Rusija odmah ne preduzme korake za obustavljanje napada na Halepu” i uspostavi prekid vatre.

Raste broj žrtava

Rusija je nakon toga objavila da ne namjerava prekinuti zračne udare u Siriji, kao podršku snagama predsjednika Bashara al-Assada, uprkos pozivima sa svih strana da se zaustavi silovito bombardiranje u Halepu, gdje je humanitarna situacija očajna.

Stanje u drugom po veličini sirijskom gradu može se opisati kao “najgora humanitarna katastrofa, kakva do sada nije viđena u Siriji” u pet godina rata, upozorio je voditelj humanitarnih operacija Ujedinjenih naroda Stephen O'Brien.

Halep je pod kišom bombi ruske i sirijske avijacije od kako je propalo primirje, koje su 9. septembra potpisali Rusi i Amerikanci.

Više od 9.300 osoba, od kojih 3.800 civila, poginulo je za godinu dana u udarima ruske avijacije u Siriji, saopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Izvor: Agencije