Oglasi

SAD suspendira pomoć dijelovima Jemena

Krajem marta bit će suspendirana humanitarna pomoć područjima koja su pod kontrolom pobunjeničkog pokreta Husi.
Kelly Craft je kazala kako su intenzivirani sukobi i nasilje u JemenuEPA

Stalna predstavnica Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim narodima Kelly Craft najavila je da će krajem mjeseca biti suspendirana humanitarna pomoć područjima u Jemenu koja su pod kontrolom pobunjeničkog pokreta Husi, koji podržava Iran, javlja Anadolija.

Craft je tokom obraćanja u Vijeću sigurnosti UN-a kazala kako su intenzivirani sukobi i nasilje u Jemenu, u kojem su Husi zauzeli Al-Hazm, središte Al-Jawfa.

Dodala je da Husi onemogućavaju operacije humanitarne pomoći i kako je osoblje koje radi s humanitarnom pomoći zabrinuto.

"SAD će krajem marta suspendirati humanitarnu pomoć područjima pod kontrolom Husa u Jemenu", saopćila je Craft.

Milioni trebaju pomoć

Jemen je već duže poprište političke i sigurnosne krize, a Husi od septembra 2014. godine kontroliraju prijestolnicu Sanu i još nekoliko regija.

Koalicione snage, na čelu sa Saudijskom Arabijom, od marta 2015. godine pružaju podršku jemenskim vlastima u borbi protiv Husa.

U sukobima u Jemenu smrtno je stradalo je na hiljade ludi.

Jedna je od najsiromašnijih zemalja u svijetu, a rat je dodatno produbio humanitarnu krizu.

Podaci UN-a pokazuju kako više od 22 miliona ljudi u Jemenu treba pomoć i zaštitu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.