SAD sumnja da je Assadov režim opet koristio hemijsko oružje

SAD je dva puta bombardirao Siriju zbog navodnog korištenja hemijskog oružja (Reuters)

State Department ima naznake da je vladajući režim Bashara al-Assada koristio kemijsko oružje, uključujući i klor, na sjeverozapadu Sirije te je najavio da će Washington i njegovi saveznici reagirati brzo i na odgovarajući način. 

“Nažalost, imamo naznake da je Assadov režim ponovno koristio kemijsko oružje, uključujući navodni napad klorom na sjeverozapadu Sirije 19. svibnja. Još uvijek prikupljamo informacije o tom incidentu, ali ponavljamo naše upozorenje da će SAD i njegovi saveznici reagirati brzo i na odgovarajući način ako je Assadov režim koristio kemijsko oružje”, priopćila je glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus.

Ona je kazala da je navodni napad kemijskim oružjem dio oružane kampanje snaga sirijskog predsjednika te da se time krši primirje u pokrajini Idlib, gdje se nalazi nekoliko milijuna civila, prenosi Reuters.

‘Nepromišljenja eskalacija’ sukoba

“Napadi režima protiv zajednica na sjeverozapadu Sirije moraju prestati. SAD ponavlja upozorenje, koje je predsjednik Donald Trump prvi puta objavio u rujnu prošle godine, da bi napad na demilitariziranu zonu u Idlibu zaprijetio destabilizaciji regije”, navodi se u priopćenju State Departmenta.

Američko upozorenje dolazi u trenutku kad sirijski režim izvodi novu ofenzivu na sjeverozapadu Sirije, a Washington upozorava da bi to bila “nepromišljena eskalacija”, koja bi mogla destabilizirati cijelu regiju.

Za vrijeme Trumpova predsjednikovanja, SAD je dva puta bombardirao Siriju, u travnju 2017. i u travnju 2018. godine, zbog navodnog korištenja kemijskog oružja od Assadovog režima.

Izvor: Agencije