SAD: Studentici nije odobren hidžab na vojnom koledžu

Uprava koledža prvi put je razmatrala zahtjev o hidžabu (Reuters)

Američki vojni koledž odbio je zahtjev nedavno upisane studentice muslimanke da nosi hidžab.

Predsjednik koledža Citadel, general-pukovnik John Rosa, rekao je da koledž neće moći ispuniti zahtjev studentice da nosi maramu.

Ime studentice nije objavljeno kako bi se zaštitila njena privatnost, prenosi Anadolija.

„Kao vojni koledž Južne Karoline, Citadel se oslanja na vrlo efikasan obrazovni model prema kojem svi kadeti moraju nositi jednaku uniformu“, izjavio je Rosa.

Dodao je da vojna akademija pokušava poštovati specifične potrebe studenata „kada god je to moguće“ i ističe da omogućava prevoz studentima u crkve, džamije, sinagoge i druge vjerske objekte.

U saopštenju se navodi da koledž poštuje pravo na molitvu i propise prehrane pripadnika svih vjera.

Težak izbor

Troje muslimana je upisano na akademiju, a nekoliko ih je diplomiralo u prošlosti, ali ovo je prvi put da je koledž odlučivao o zahtjevu studentice da se napravi iznimka kako bi mogla nositi maramu.

Portparol Savjeta američko-islamskih odnosa (CAIR) Ibrahim Hooper rekao je da studentica neće pohađati nastavu ako joj ne bude dozvoljeno da nosi hidžab.

Hooper je kazao da je studentica rekla komandantu u školi da nije fer što mora birati između vjere i pohađanja koledža Citadel.

Njena porodica razmatra mogućnost tužbe.

Koledž Citadel osnovan je 1842. i poznat je po striktnim propisima o uniformi i ponašanju, kao i po visokim akademskim standardima.

Prema pravilima koledža, ta institucija „visoko cijeni pravo kadeta da poštuju propise svoje vjere“.

„Citadel će odobriti zahtjeve za poštivanje vjerskih praksi osim ako to ne ugrožava konkurentni interes ove institucije.“

Dodaje sa da poštivanje vjerskih praksi „ne može uvijek biti zagarantovano“.

Američka vojska nedavno je odobrila trojici sikha da ne briju brade te da mogu nositi turbane.

Izvor: Agencije