SAD: Stranka zelenih očekuje bolji rezultat

Do američkih predsjedničkih izbora ostala su još tri mjeseca. Nakon republikanaca i demokrata, predstavnici Stranke zelenih okupljaju se na konvenciji. Vjerovatno je da će imenovati istu kandidatkinju kao i za prošle izbore – Jill Stein. Ona je 2012. godine dobila samo mali dio ukupnih glasova, ali stranka misli da bi ove godine rezultat mogao biti dosta drugačiji.  

Dok demokrati i republikanci imaju malu vojsku sljedbenika, konvencija Stranke zelenih posljednji je put bila mnogo manja. No, nadaju se da će ovaj put biti drugačije. Prije svega zbog ovakvih glasača.

“Pratila sam Bernieja Sandersa do kraja, voljet ću ga zauvijek zbog svega što je učinio za nas, ali ne mogu umjesto njega podržati Hillary Clinton. Znači, ili Bernie ili Jill, nikada Hillary”, kaže jedna Amerikanka.

Ističe da će glasati za Jill Stein, vjerovatnu kandidatkinju Stranke zelenih, koja će se pojaviti na glasačkom listiću u 23 države i distriktu Kolumbija.

Obećanja 

Stranka zelenih ide mnogo više ulijevo od Demokratske – obećava održivi zdravstveni sistem, besplatno visoko školovanje i oproštaj dugova svim studentima s kreditom.

Kad je riječ o vanjskoj politici, kazali su kako će se boriti protiv ISIL-a, ali bi zabranili uvoz oružja Saudijskoj Arabiji i i Izraelu. Međutim, malo Amerikanaca zna za što se zalažu.

Jedina prilika koju Stranka zelenih ima jeste ako uđe u predsjedničke debate – ali Jill Stein je daleko od potrebnih brojeva ankete da bi se mogla kvalificirati.

Bernie Sanders je pozvao svoje glasače da podrže Hillary Clinton, ali postoji realna zabrinutost – ako većina njegovih pristalica ne glasa da bi Donald Trump mogao biti izabran.

Vjeruje se kako je upravo zbog kandidata Zelene stranke, Ralpha Nadera, u Floridi 2000. godine, za predsjednika izabran George W. Bush.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera