SAD: Stav Rusije prema Ukrajini najveća prijetnja u Evropi

Rex Tillerson, NATO, SAD
Rex Tillerson je ranije izjavio da SAD ostaje posvećen Evropi i ponudio javnu izjavu o podršci evropskim saveznicima (EPA)

Šef američke diplomacije Rex Tillerson izjavio je da neće biti normalizacije odnosa između NATO-a i Rusije sve dok traje ruska ilegalna aneksija ukrajinskog teritorija i sve dok Rusija bude nastavljala izvoditi hibridne napade na europske institucije.

U Bruxellesu se održava zasjedanje ministara vanjskih poslova članica NATO-a, a Tillerson se tom prilikom obratio novinarima u europskoj prijestolnici i poručio da unutar NATO-a postoji širok konsenzus u vezi s Rusijom.

“Napadački stav Rusije prema Ukrajini je i dalje najveća prijetnja sigurnosti u Europi”, kazao je Tillerson, kako prenosi Anadolija.

SAD je posvećen Evropi

Tillerson je u utorak, nakon sastanka s visokom povjerenicom Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini, izjavio da SAD ostaje posvećen Europi i ponudio javnu izjavu o podršci europskim saveznicima, koji su zabrinuti za vanjsku politiku pod predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom.

Na današnji upit da komentira plan SAD-a o priznanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela, Tillerson je kazao da će o tome govoriti predsjednik Trump te da on ne želi komentirati to pitanje prije Trumpovog obraćanja javnosti.

Pozivajući javnost da pomno posluša šta će Trump reći, Tillerson je kazao da je Trump predan mirovnom procesu na Bliskom istoku i da u tom kontekstu sprema nove korake.

Izvor: Agencije