SAD: ‘Snimili smo Irance kako uklanjaju minu sa napadnutog tankera’

Dva tankera pretrpjela su napade u Omanskom zaljevu 13. juna (Reuters)

Sjedinjene Američke Države objavile su video za koji tvrde da pokazuje kako pripadnici Iranske revolucionarne garde (IRGC) uklanjaju neeksplodiranu minu iz jednog od dva tankera pogođena eksplozijama u Omanskom zalivu.

“U 16.10 po lokalnom vremenu patrolni brod IRGC prišao je tankeru Kokuka Courageous, posmatran je i snimljen kako uklanja neeksplodiranu magnetnu minu sa tog broda, rekao je kapetan Bill Urban, portparol američke centralne vojne komande.

Vašington veruje da slika jasno pokazuje pripadnike iranskih elitnih jedinica kako prilaze plovilu i uklanjaju ono za šta tvrde da je magnetna mina.

“Američka centralna komanda objavila je ne samo video, već i fotografije redosleda događaja iz američke perspektive u satima nakon napada”, izvestila je iz Vašingtona reporterka Al Jazeere Kristen Saloomey.

Pompeo: Iran odgovoran za napade

„Za video kažu da je snimljen desetak sati nakon inicijalnog poziva u pomoć koji je došao sa jednog od dva tankera i oko pet sati nakon što je američki brod spasao 21 mornara koj su napustili japanski tanker“,  dodala je Saloomey.

Nakon pomenutih napada, jedan tanker je ostao u plamenu, a oba su ostavljena da plutaju, dok je posada bila prinuđena da napusti plovila.

„Ipak, da bude jasno, video ne pokazuje šta se desilo pre napada, a Iran kategorički poriče optužbe Sjedinjenih Država“, navodi reporterka Al Jazeere.

Takođe, video je objavljen i nakon što je američki državni sekretar Mike Pompeo okrivio Iran za incident, rekavši da „ovi neisprovocirani napadi predstavljaju jasnu pretnju svetskom miru i bezbednosti“.

„Procena je SAD-a da je Islamska Republika Iran odgovorna za te napade“, rekao je Pompeo, ali nije dostavio nikakve čvrste dokaze koji bi potkrepili stav SAD-a.

Zarif: Plan B tima da sabotira diplomaciju

Iranski ministar spoljnih poslova Mohammad Javad Zarif uzvratio je Pompeu, rekavši da su optužbe SAD-a na račun Irana deo “sabotaže diplomatije”, koju je usvojio takozvani B tim, u čijem je sastavu, kako je rekao, i savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost John Bolton.

“To što su SAD odmah iznele optužbe protiv Irana, na osnovu delova konkretnih ili posrednih dokaza, samo čini jasnijim da je B tim prešao na plan B: Sabotažu diplomatije, uključujući i Shinzo Abea i tako zataška ekonomski terorizam protiv Irana”, napisao je Zarif na Twitteru.

Japanski premijer Shinzo Abe posetio je ove sedmice Iran u nastojanju da posreduje u krizi između Teherana i Vašingtona.

O napadu na tankere raspravljalo se i u Ujedinjenim nacijama, koje su upozorile da svet ne može da priušti sebi veliki sukob u Golfskom zalivu.

Generalni sekretar UN Antonio Guterres je na sastanku Saveta bezbednosti rekao da snažno osuđuje svaki napad na civile, te da se činjenice moraju utvrditi i razjasniti odgovornost.

Ovo je bio drugi napad na tankere u u blizini strateškog moreuza Hormuz, glavnog plovnog puta za snabdevanje sveta naftom u poslednjih mesec dana.

SAD i Saudijska Arabija optužili su Iran za prošlomesečni napad na četiri tankera uz obalu Ujedinjenih Arapskih Emirata, što je Iran odbacio.

Izvor: Al Jazeera i agencije